Skocz do zawartości
irnlng

Kontroler ide POMOCY!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczyna byc kiepsko. :cry:

1. po reboocie bios nie widzi cd i hd.

2. teraz czesto po odlaczeniu zasilania i ponownym wlaczeniu nie widzi dyskow.

3. rano wstalem, a tu na komputerze niebieski ekran, ze blad zapisu na dyski. (wali sie w trakcie pracy)

Pomoce dodatkowe:

nie zasilacz, sprawdzalem na dwoch.

nie dyski, bo tez sprawdzalem

moze to zludzenie, ale jak dotknalem i trzymalem przy boocie styk hd(piny) to odpalil dobrze.

Co z tym g...em zrobic? isc do serwisu? nie ma gwarancji, to stary sprzet a jest mi niezbedny, bo moj wlasny tez padl. :cry: :cry: :cry:

I czy dobrze mysle, ze to kontroler ide? moze cos z zasilaniem obwodow na plycie?

zaczelo sie tak dziac, jak przelozylem mobo do innej budy i podlaczylem cdrw z wylamanym pinem do ide.

thx za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to zludzenie, ale jak dotknalem i trzymalem przy boocie styk hd(piny) to odpalil dobrze.

Nie za dobrze rozumiem o jakie styki chodzi, jeżeli od zasilania HDD to wyciągnij wtyczkę i szczypcami delikatnie ściśnij, niekiedy powstają na tych złączkach za duże spadki i dzieją się dziwne wałki. Jeżeli o styki z taśmy to spróbuj ją podmienić, może już nie kontaktuje.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień kabel od HDD, i podłącz go do innego (od tego do którego podłączyłeś tą kopniętą nagrywarkę) Portu IDE.

PS. Czy ty nie masz przypadkiem QUANTUMA FIREBALL???

Jak tak to zmień dysk!!!!! One tak mają po średnio 3-4 latach!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytki od HDD? Jeżeli tak to może luty puściły w miejscach połączenia pinów zasilania z tą płytką. Czy to może mieć wpływ na CD. Może ale nie bezpośredni tylko przez sam kontroler, bo HDD bez zasilania go "blokuje"- to mi tylko przychodzi do głowy.

Pozdr.

PS

Jak HDD po gwarancji to ja zaryzykowałbym przelutowanie tych połączeń- są dość duże i nie powinieneś mieć z tym problemu, jeżeli dysponujesz jakąś lutownicą, i kawałkiem cyny z kalafonią - tylko delikatnie oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień kabel od HDD, i podłączgo do innego (od tego do którego podłączyłeś tą kopniętą nagrywarkę) Portu IDE.

PS. Czy to nie masz przypadkiem QUANTUMA FIREBALL???

Jak tak to zmień dysk!!!!! One tak mają po średnio 3-4 latach!!!!!

raz jeszcze: kable zmienialem i nic.

problem nie jest z samym hdd, a w ogole z dyskami. cd, cdrw, 2 hddki.

i to nie quantum tylko fujitsu i caviar

thx anyway :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytki od HDD? Jeżeli tak to może luty puściły w miejscach połączenia pinów zasilania z tą płytką. Czy to może mieć wpływ na CD. Może ale nie bezpośredni tylko przez sam kontroler, bo HDD bez zasilania go "blokuje"- to mi tylko przychodzi do głowy.

Pozdr.

PS

Jak HDD po gwarancji to ja zaryzykowałbym przelutowanie tych połączeń- są dość duże i nie powinieneś mieć z tym problemu, jeżeli dysponujesz jakąś lutownicą, i kawałkiem cyny z kalafonią - tylko delikatnie oczywiście.

plytki w miejscu zaraz przy zasilaniu, ale tam nie ma lutow, tylko male elektroniczne gowienka (nie wiem co to, malenkie prostokaciki czarne i biale). jak ich dotkne teraz, to dysk wariuje, jakby sie zalaczal od nowa.

Ale to chyba nie w tym problem. Mam wrazenie, ze w ten sposob tylko "draznie" kontroler jakims malym zwarciem i dla tego zaskakuje. Chyba pojde kontrolnie do zaznajomionego serwisu, chociaz ich spytam, moze mi cos powiedza, bez rozbierania mi komputera, albo dadza info o kosztach.

:roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plytki w miejscu zaraz przy zasilaniu, ale tam nie ma lutow, tylko male elektroniczne gowienka (nie wiem co to, malenkie prostokaciki czarne i biale). jak ich dotkne teraz, to dysk wariuje, jakby sie zalaczal od nowa.

Włąśnie, piszemy chyba o tym samym, ale inaczej. Jakbyś odkręcił tą płytkę od HDD, to pod spodem jest przylutowane gniazdo zasilania dysku, właśnie do tej płytki, i może być tak że jak dociskasz to kontaktuje. Spróbuj docisnąć nie paluchem tylko przez jakiąś izolację i zobaczysz czy dalej się tak dzieje czy nie.

Pozdr.

Miałem tak w Seag. U5 i tego nie wykryłem w miarę wcześnie - poleciał z "dymem". Po rozebraniu okazało się że w miejscu połęczenia 12V z płytką było czarno, wypalone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczysc dokladnie (przedmuchaj all - powietrze w aerozolu)

sprawdz czy piny sa w miare proste (moga byc pogiete)

sprawdz czy moze sciezki na plycie cosik nie tego - przerwania czy cooś (raczej malo realne).

przeładuj biosa ... to tesh czasem robi cooda. o ile tego jeszcze nie robiles ;)

skolooj jakis kontroler na pci i obadaj

Jak nadal nic ... www.allegro.pl i szukaj nowej plyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak się dzieje na obu gniazdach ?? jeśli tak to kontroler ja kiedyś miałem tak że jak poruszałem dyskiem to działał kupiłem dysk a i tak się okazało że to wina płyty.

teraz idzie dysk na innym mobo i jest 100% ok. chyba serwis jednak, ale j.w. najpierw za dnia sie jej przyjrze z bliska.

dziwne, ze zaczelo sie od ulamanego pina w gniezdzie cdrw 8O 8O :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...