Skocz do zawartości
B4rt3z

Dziwne zachowanie wentyla

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zalozony potencjometr na Volcano 7 i po jakims czasie uzytkowania obroty zaczely skakac a maksymalne osiagaly tylko 3700 (powinno byc kolo 5000) gdy przelaczylem zasilanie wentyla z plyty na zasilacz to normalnie chodzil

Jedno gniazdko na plycie juz mi wogle nie dziala, tez najpierw obroty skakaly a poten wentyl zatrzymal sie

Nie wiem czy to wina potencjometru czy czegos innego??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jedno gniazdko na plycie juz mi wogle nie dziala, tez najpierw obroty skakaly a poten wentyl zatrzymal sie...

sprawdz w manualu ile amper dopszuszcza producent Twojej plyty na 1 gniazdku - standard to 0.5A (V7 ma 0.45 max) dlatego mocne wentylatory podlacza sie do zasialcza a do plyty tylko czujnik obrotow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zalozony potencjometr na Volcano 7 i po jakims czasie uzytkowania obroty zaczely skakac a maksymalne osiagaly tylko 3700 (powinno byc kolo 5000) gdy przelaczylem zasilanie wentyla z plyty na zasilacz to  normalnie chodzil

Jedno gniazdko na plycie juz mi wogle nie dziala, tez najpierw obroty skakaly a poten wentyl zatrzymal sie

Nie wiem czy to wina potencjometru czy czegos innego??

jak masz sam potencjometr to tak już jest. maiłem tak samo na V6cu+, założyłem potencjometr i po kilku minutach obroty pływały. potencjometr się nagrzewał w wyniku czego zmieniał swoja rezystancję i obroty wiatraka

"skleiłem" więc prosty układzik który sterował napęciem wiatraka przy pomocy tranzystorka i po bólu.wyniosło mni eto ok. 3-5 złociszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...