Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

... kolejny dzień, kolejny pomysł ...

Postulat #1 :

rzeźba & trud (nie Thrud) przy nawiercaniu bloku wondego srogą jest i basta !

Propozycja :

Przez sklepy przewala się sporo niby-ORB-ów i tych prawdziwych zresztą tyż.

A może ... ściąć takiemu 50% wysokości (albo i nie), zapuszkować (odpowiednio - Cu w miedź, a Alu w ... aluminium ?), dobudować króćce i voila !!

Mamy WBlok !

W związku z tym - odkupię / przyjmę ;-) / zdobędę niepotrzebne, leżące w kącie ORB-y dowolnejk marki, w celu TESTÓW

pozdrawiam

Piotr "Cypis" Rutkowski@[antispam]data.pl

p.s. idea ta powstała po dniu nabrzmiałym tzw. "świątecznymi" klimatami i NIE jest przemyślana ... ;-P

p.p.s. jak mi ktoś to opatentuje to zamorduje własnonożnie ! :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przerobka radiatora na blok to chyba nienajleprzy pomysl dlatego ze maja za groby spod, to pogarsza wymiane ciepla, nielepiej kupic jakis tani blok niz sie paprac z przerabianiem radiatora ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... no cóż ... to był taki żarcik / odniesienie do dzisiejszej dyskusji o "patencie" na śrut miedziany wewnątrz bloku ... :-)

a tak poważnie(j) - nikt nie chce się starego orba pozbyć ?

miedzianego najlepiej ? wciągnął mnie ten temat strasznie (właśnie robie radiatory na pamięć) i testy z chęcią porobię ...

co do grubego spodu - przecież mogę go spiłować / zeszlifować ... ja nie mówię to o bloku docelowym/idealnym, jeno o pewnej idei - a orby urzekają tym doskonałym wyprofilowaniem "skrzydełek"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powoli dochodze do wniosku że to MA prawo działać ... np. aktualnie mam na AthXP1700+ Spire-owego orba z zamocowanym tanim wiatrakiem 80mm ... oryginalny 55mm na 5000 obrotów był nieznośny ... orb jest Alu, ale jakby zamknąć go w "puszce" to w sumie ... podobny do Bloku typu "Atlantis" ... ?

wpust wody byłby dokładnie w środku, tam gdzie oryginalnie był wiatrak ... hmmmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...