Skocz do zawartości
kobe83

Powtarzający Się Problem Z Seagate 40 Gb

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak zacząc ten post. Jak wchodze na moj komputer i chce wejsc na moj drugi dysk to pisze ze jest niesformatowany i czy go sformatowac teraz. Partycja byla na NTFS

Uruchamiajac Partition Magic wyskakuje mi komunikat:

Dołączona grafika

i jak daje na "TAK" to drugi

Dołączona grafika

Co w tłuamczeniu translatorem :) oancza:

"PowerQuest PartitionMagic dostrzegał błąd na podziale zaczynającym o sectror 63 na dysku 2

Początkowa wartość LBA ma 63 lat i wartość CHS ma 0. lat

LBA i wartości CHS muszą być równy.

PowerQuest PartitionMagic zweryfikował, że wartość LBA jest poprawna i może naprawić wartość CHS.

Czy chciałbyś PowerQuest PartitionMagic, by naprawić ten błąd?"

I moge sobie tak kilkac w nieskonczonosc

Po wlaczeniu PM ukazuje sie on jako "BAD"

Dołączona grafika

Nawet inaczej mi poazuje oznacznie dysku niz powinno (w podpisie jest wlasciwe)

Dołączona grafika

Sprawdziłem w Aida32 S.M.A.R.T i wszystko wydaje mi sie w porzadku

Dołączona grafika

Nie wiem co z tym jest. Nie pierwszy raz to sie zdazylo. Wczesniej usunąłem partycje i zalozylem na nowo, ale stracilem wszystkie dane z tego dysku. Teraz zrobie tak samo i pewnie za jakis czas sie to powtorzy.

Edytowane przez kobe83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się go uruchomic. Te same komunikaty i bledy naprawilo mi PM pod dosem.

Ale ile teraz będzie chodził.

Masz racje Scazi, przestudiowałem dokładnie ten S.M.A.R.T i nie jest idealnie :).Wydawało mi sie, że jak pokazuje "OK- wartośc w normie" i "OK- zawsze pozytywnie" to jest git.

"Wartości rzędu kilkuset tysięcy to już zapowiedź nadchodzących kłopotów"- Raw Read Error Rate. A moje prawie 14 mln co oznacza? Armagiedon? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

"Wartości rzędu kilkuset tysięcy to już zapowiedź nadchodzących kłopotów"- Raw Read Error Rate. A moje prawie 14 mln co oznacza? Armagiedon? :D

Nie konicznie :) Zwykle jak sa tam wartosci rzedu kilku tysiecy to oznacza to ze dysk czasem nie trafi w sciezke i musi powtorzyc "celowanie". Tak sie dzieje ze wszystkimi dyskami w miare ich zuzywania sie. Wartosci idace w miliony to tylko nastepny etab zuzycia dysku: tutaj juz "celowanie" trzeba powtarzac regularnie zeby odczytaj dany sektor. Dysk przez to dziala nieco wolniej, ale dopuki nie robi bledow zapisu i nie ma realokowanych sektorow to nie jest to powazny problem. To troche jak z samochodem - auto prosto z salonu prowadzi sie idealnie i nic w nim nie zgrzyta, po paru latach (zwlaszcza na polskich drogach :wink: ) juz nie jest tak idealnie, ale jeszcze "da sie jezdzic"

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi