kobe83 Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) Nie wiem jak zacząc ten post. Jak wchodze na moj komputer i chce wejsc na moj drugi dysk to pisze ze jest niesformatowany i czy go sformatowac teraz. Partycja byla na NTFS Uruchamiajac Partition Magic wyskakuje mi komunikat: i jak daje na "TAK" to drugi Co w tłuamczeniu translatorem :) oancza: "PowerQuest PartitionMagic dostrzegał błąd na podziale zaczynającym o sectror 63 na dysku 2 Początkowa wartość LBA ma 63 lat i wartość CHS ma 0. lat LBA i wartości CHS muszą być równy. PowerQuest PartitionMagic zweryfikował, że wartość LBA jest poprawna i może naprawić wartość CHS. Czy chciałbyś PowerQuest PartitionMagic, by naprawić ten błąd?" I moge sobie tak kilkac w nieskonczonosc Po wlaczeniu PM ukazuje sie on jako "BAD" Nawet inaczej mi poazuje oznacznie dysku niz powinno (w podpisie jest wlasciwe) Sprawdziłem w Aida32 S.M.A.R.T i wszystko wydaje mi sie w porzadku Nie wiem co z tym jest. Nie pierwszy raz to sie zdazylo. Wczesniej usunąłem partycje i zalozylem na nowo, ale stracilem wszystkie dane z tego dysku. Teraz zrobie tak samo i pewnie za jakis czas sie to powtorzy. Edytowane 27 Grudnia 2005 przez kobe83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Mow co chcesz, mi sie ten SMART specjalnie nie podoba... a juz na pewno nie jest "wszystko w porzadku". Fakt, ze nie ma jeszcze powaznych uszkodzen, ale do idealu to mu DALEEEKO. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 sprawdz tez czy tasmy sa dobre kiedys mialem podobny blad albo czy jakis pin na dysku albo plycie sie nie uszkodzil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe83 Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udało mi się go uruchomic. Te same komunikaty i bledy naprawilo mi PM pod dosem. Ale ile teraz będzie chodził. Masz racje Scazi, przestudiowałem dokładnie ten S.M.A.R.T i nie jest idealnie :).Wydawało mi sie, że jak pokazuje "OK- wartośc w normie" i "OK- zawsze pozytywnie" to jest git. "Wartości rzędu kilkuset tysięcy to już zapowiedź nadchodzących kłopotów"- Raw Read Error Rate. A moje prawie 14 mln co oznacza? Armagiedon? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 (...) "Wartości rzędu kilkuset tysięcy to już zapowiedź nadchodzących kłopotów"- Raw Read Error Rate. A moje prawie 14 mln co oznacza? Armagiedon? :D Nie konicznie :) Zwykle jak sa tam wartosci rzedu kilku tysiecy to oznacza to ze dysk czasem nie trafi w sciezke i musi powtorzyc "celowanie". Tak sie dzieje ze wszystkimi dyskami w miare ich zuzywania sie. Wartosci idace w miliony to tylko nastepny etab zuzycia dysku: tutaj juz "celowanie" trzeba powtarzac regularnie zeby odczytaj dany sektor. Dysk przez to dziala nieco wolniej, ale dopuki nie robi bledow zapisu i nie ma realokowanych sektorow to nie jest to powazny problem. To troche jak z samochodem - auto prosto z salonu prowadzi sie idealnie i nic w nim nie zgrzyta, po paru latach (zwlaszcza na polskich drogach :wink: ) juz nie jest tak idealnie, ale jeszcze "da sie jezdzic" pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...