Skocz do zawartości
mako_tychy

Nie Moge Wklejać I Usuwać - Problem Z Windowsem Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Problem mojej kolezanki:

"wrocil mi komp z naprawy jakis miesiac temu mialam plyte gl wymieniana i od tego czasu nie moge nic usunac ani nic wkleic na tym kompie, to sobie pomyslalam zrobie format wkladam windowsa a tam tekst ze niemoge zrobic tego formatu bo xp ktory mam zainstalowany jest nowsza wersja niz ten ktory jest na plycie"

Prosze o szybką pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

formata dysku na którym jest system nie da się zrobic z poziomu windowsa, trzeba uruchomic komputer z płyty cd i dopiero w instalatorze wybrać formatowanie dysku po czym zainstalować system na nowo. btw. - z jakim systemem płyte włożyła twoja koleżanka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"z jakim systemem płyte włożyła twoja koleżanka ?" - tego pytania nie do konca rozumiem.

"uruchomic komputer z płyty cd" - tzn chodzi Ci o to aby w "DOS-ie" (umówmy sie ze XP cos takiego posiada) zmienic aby najpierw nie czytal HDD tylko płyte CD? I potem nie bedzie problemu z instalacją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziecko!!! Od kiedy do formatu potrzerbna jest jakakolwiek wersja windowsa??!!!

1. Wkładasz płytę z jakimkolwiek botowalnym systemem, najlepiej XP

2. Ustawiasz w BIOSie boot z CD

3. Klikasz w klawisz jakikolwiek w momencie pojawienia się napisu: "Kliknięcie w dowolny klawisz spowoduje rozruch komputera z płyty CD bla bla".

4. Kiedy wreszcie dochodzisz do momentu instalowanie windowasa na partyucji wybierasz partycje C i naciskasz bodajrze "D" i po kilku "upewnieniach się" masz rozwaloną partycje. teraz klikasz zainstaluja na C i wybierasz szybki format (albo normalny jak wolisz) i po krzyku.

Podobno w Afryce murzyni już nawet małpy nauczyli instalować XP. Wcale mnie to nie dzi9wi bo tu naprawdę inteligencji to niewiele trzeba. Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi