slawol1 Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Witam, mam mały problem, probuje polaczyc dwa kompy w siec (przez fire wire) i jakos mi nie idzie, nie wiem czy problemem nie jest brak karty sieciowej na jednym z nich, ale z drugiej strony mam do niego podlaczona neostrade, a wiec karta chyba powinna byc?? powiedzcie czy karta sieciowa jest niezbedna aby mozna korzystac z neostrady oraz jak sprawdzic czy karta sieciowa jest na danym kompie zainstalowana? z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 troszke poplatales karta ethernetowa czyli sieciowka to jedno a FireWite to drugie a jak masz ta Neo polaczona? jesli modem od tepsy to przez USB napisz dokladnie co z czym laczysz jak i przez co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawol1 Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 - sytuacja wyglada tak: chce polaczyc komputer stacjonarny z laptopem, w laptopie mam na pewno karte sieciowa, a w stacjonarnym nie wiem czy jest taka, - fire wire mam na pewno zainstalowany w obu kompach, i wlasnie tym kablem je lacze, i niestety nie dziala, na obu kompach wyswietla sie w polaczeniach sieciowych "polaczenie 1394", ale pozatym nic, myśla ze taki komunikat wyswietla sie zawsze gdy przewod fire wire jest podlaczony do kompa niezaleznie czy jego druga koncowka laczy sie z innym kompem (tak na przyklad mam w tej chwili - kabel jest podlaczony tylko do kompa stacjonarnego, jego koncowka jest wolna tzn. laptop jest niepodlaczony, a na stacjonarnym w polaczeniach sieciowych mam info o polaczaniu 1394), - jesli chodzi o neostrade to mam ja polaczona przez modem tepsy poprzez usb do kompa stacjonarnego i teraz nie wiem czy neostrada moglaby dzaialac bez karty sieciowej (jezeli nie moze dzialac to oznacza to, ze mam w kompie stacjonarnym karte sieciowa) - jezeli neostrada moze dzialac bez karty sieciowej to pewnie nie mam jej w kompie stacjonarnym i musze ja zainstalowac, a wtedy uda mi sie polaczyc dwa komputery przez fiire wire. (troszke to wszystko zakrecone, ale chyba dobrze kombinuje?) pzdr! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 do neo przez modem od tepsy musisz miec tylko USB ( to juz masz:PPP) firewire nie potrzebuje karty ethernetowej skoro masz w obu kompach karty sieciowe to kup skretke skrosowana i zapomnij o FireWire do robienia LANu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawol1 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 no wlasnie w tym problem, ze nie wiem czy mam w obu kompach karty sieciowe, jak to sprawdzic? rozumiem, ze skoro lacze kopy za pomoca fire wire to nie potrzebuje karty sieciowej, bez niej ta operacja tez powinna sie udac, dobrze rozumiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 sprawdz gniazda na obu kompach powinny byc po 1 na kazdym RJ45 albo wlez do systemu i tam w urzadzeniach sprawdz ( tam gdzie 1394 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...