kszonek Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 I co z tego ze kloc? Na szyji bedziecie go nosic? Wazne by był wydajny.. Jest to projekt ktory powstal jedynie by mozna bylo sie pozbyc topow itp. wiec nie oczekujcie ze bedzie on jakis "ambitny" no taki klocowaty wyglad, wydajnosc bedzie maił podobna od powerxa, a powerx jest duzo ładniejszy. Jak by na to nie patrzec to przy jeszcze wiekszej cenie x3na to powerx jest ciekawsza propozycja, ale wq tym momencie wygrywa to ze x3n jest komercyjny, a nie jakis homemade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 niestety dużo osób uważa że homemade zawsze jest gorsze od komerchy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 no taki klocowaty wyglad, wydajnosc bedzie maił podobna od powerxa, a powerx jest duzo ładniejszy. Jak by na to nie patrzec to przy jeszcze wiekszej cenie x3na to powerx jest ciekawsza propozycja, ale wq tym momencie wygrywa to ze x3n jest komercyjny, a nie jakis homemade. a co px to home made ? czyli tak samo jak x3n bo nacinany tam gdzie px :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 a co px to home made ? czyli tak samo jak x3n bo nacinany tam gdzie px :mur: tak powerx to homemade. dlaczego? bo przecietny uzytkownik nie kupi czegos odpana x z forum, bo na pewno bedzie przeciekac, a jak kupi ze SKLEPU to bedzie lepsze. Takie sa polskie realia, wiadomo ze jak ja bym kupował to wziałbym powerxa dla normalnego człowieka powerx jest homemadem gorszej klasy, bo to co w sklepie MUSI byc lepsze. nie przeskoczysz tego tak jest tez z promą vs układy ravena jak bnym kuował fc to cos od ravena nie prome.... to samo jest z ludzmi ktorzy kompy w sklepie kupuja i jak pan informatyk za lada powie ze celeron jest lepszy od athlona to musi miec racje bo on sie zna! (jak bym nie było jasne - dla mnie powerx jest gut :] ale chodzi mi o wizje przecietnego polaka ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 to chyba ty i przecietny polak nie zna angielskiego (i nie mowie zeby kazdy go znal) homemade to okreslenie ze ktos sobie moze we wlasnym domu zrobic blok scyzorykiem, a nie na maszynie cyfrowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 to chyba ty i przecietny polak nie zna angielskiego (i nie mowie zeby kazdy go znal) homemade to okreslenie ze ktos sobie moze we wlasnym domu zrobic blok scyzorykiem, a nie na maszynie cyfrowej No i tu musze przyznac racje rybie choc sam nie wierze w to co pisze :lol: (joke no offence) Kszonek pomyliles pojecia , poza tym z tego co pamietam to spody chyba wykonuje wlasnie Pit wiec wedlug twojej teorii x3n to tez homemade... IMO pwX mi jakos bardziej przypadl do gustu , jest taki bardziej rasowy . W to , ze x3n bedzie tak samo wydajny nie watpie tyle , ze w dzisiejszych czasach liczy sie jeszcze to "cos" poza wydajnoscia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 kszonek - teoria całkie.. dziwna... A skąd przeciętny polak ma wiedziećże np. pit202 czy Kyniek produkują bloki wodne? Otóż musi mieć jakieś doświadczenie w tym - a jeżeli juz nabywa doświadczenia (co jest czas czasochłonne) to przestaje być przecietnym polakiem... Dlatego tez nadal popularne są zestawy CPC i inne gotowe które wystarczy tylko podpiac i zalac - mamy gotowe wc.. To wg. Ciebie gdyby pit i ryba mieli sklep netowy to juz nie produkowali by homemadów? :lol: Tekst - polskie realia - powalił mnie,dzieki.. Homemade - jak sama nazwsa wskazuje: robiony w "domu", "domowymi" narzedzami.. a do takich nie zalicza sie CNC.. W to , ze x3n bedzie tak samo wydajny nie watpie tyle , ze w dzisiejszych czasach liczy sie jeszcze to "cos" poza wydajnoscia...Bullshit.. :P Gusta i guściki.. ;] Mozna sie klucic o Storma - mala, zamknieta, czarna skrzynka.. Zamienilbys go na PX? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) rozumiem was, no moze homemade to złe okreslenie. chodziło mi o bloki które nie sa produkowane seryjnie... nie no tez zle... nie sa komercyjne. Przykładem moze byc mój sasiad, który kupił x2p, mimo, że pokazałem mu test na jet-pc i mimo, że widział bloki z tweaka, a takze ich ceny. Przecietny polak nie kupi konstrukcji niesklepowej od kogos kto sprzedaje to "przez gg czy maila" dobra moze moja teoria troche zagmatwana, ale coz.... // Homemade - jak sama nazwsa wskazuje: robiony w "domu", "domowymi" narzedzami.. a do takich nie zalicza sie CNC.. no niekoniecznie domowymi narzedziami. wiec bloki robione na frezarce zwykłej przez frezera w zakładzie (powiedmy) to juz nie sa homemade? dobra już nic nie mówie, bo przypomina mi to dyskusje o blokach high-end i low-end, która kiedys sie wywiazała (chyba w temacie misia z fireblade3 po tescie na jetpc - nie jestem pewien) kwestia rozumienia pojecia - dosłownego i nie do konca ... ;) Edytowane 10 Stycznia 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 troszke zmienie watek. z racji tego ze kupilem wlasnie ten bloczek jak radzicie spiac go z reszta? dac jakis trojniczek czy wkrecac korek? chociaz korek wydaje mi sie kiepskim rozwiazaniem jaki trojnik wtedy bo widzialem juz rozne - w systemie na poczatek bedzie tylko jeden blok i nagrzewnica z kadeta. gdzie zamiescic trojnik? zaraz przy bloku czy przy nagrzewnicy? jakie rozwiazania sa lepsze? pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit202 Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) ciekawa dyskusja i ciekawy temat, co tak naprawde znaczy homemade ? homemade to robiony w domu ? domowymi metodami ? czyli jak frezarka stoi w domu to tez jest domowe narzędzie ? a ja jest wytyczona czesc warsztatowa to juz nie jest dom i nie jest domowa maszyna ? duzo warunkow , duzo zapytań. czy frezer w warsztacie jak skrobie bloki to juz nie sa homemady ? czy jak ja cos robie w godzinach pracy to są firmowe ? a jak schodze sobie po godzinach i dziabie dla siebie blok to juz homemade ? czy taki blok ( LINK1 lub LINK2) to home made ? robilem go po godzinach ;-) czy domowe sposoby umozliwią zrobienie takiego bloku ? Edytowane 10 Stycznia 2006 przez pit202 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 na poczatek to moze dno podfrezuj z tych 5mm :P a tak od siebie to raczej korek radze, albo wykonanie nowego topu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) troszke zmienie watek. z racji tego ze kupilem wlasnie ten bloczek jak radzicie spiac go z reszta? dac jakis trojniczek czy wkrecac korek? chociaz korek wydaje mi sie kiepskim rozwiazaniem jaki trojnik wtedy bo widzialem juz rozne - w systemie na poczatek bedzie tylko jeden blok i nagrzewnica z kadeta. gdzie zamiescic trojnik? zaraz przy bloku czy przy nagrzewnicy? jakie rozwiazania sa lepsze? pozdrawiam YacentY daj trójnik typu Y zaraz przy bloku, dobrze by było jakbys tez zatkał ten krociec i zobaczył jaka jest roznica jak sie go podłaczy "normalnie" ;) ciekawa dyskusja i ciekawy temat, co tak naprawde znaczy homemade ? homemade to robiony w domu ? domowymi metodami ? czyli jak frezarka stoi w domu to tez jest domowe narzędzie ? a ja jest wytyczona czesc warsztatowa to juz nie jest dom i nie jest domowa maszyna ? duzo warunkow , duzo zapytań. czy frezer w warsztacie jak skrobie bloki to juz nie sa homemady ? czy jak ja cos robie w godzinach pracy to są firmowe ? a jak schodze sobie po godzinach i dziabie dla siebie blok to juz homemade ? czy taki blok ( LINK1 lub LINK2) to home made ? robilem go po godzinach ;-) czy domowe sposoby umozliwią zrobienie takiego bloku ? no dokladnie; wszystko zalezy jak rozumiec homemade. a i powiem ci jedno --> jestes artystytą (prawie) takim jak mechl!n (z tym ze on nie od blokow) ;) Edytowane 10 Stycznia 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Linka nie umie dobrze wstawic a ironizuje.. :P ;] Zauważ że dałem "dom" - uogólnilem.. :> Pytanie: Czy moze jeszcze istnieć podzial na homemade/firmowe ? Hmm.. IMO wszystko zalezy od wykonania.. Mozna byłoby długo na ten temat dyskutowac.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Linka nie umie dobrze wstawic a ironizuje.. :P ;] Zauważ że dałem "dom" - uogólnilem.. :> Pytanie: Czy moze jeszcze istnieć podzial na homemade/firmowe ? Hmm.. IMO wszystko zalezy od wykonania.. Mozna byłoby długo na ten temat dyskutowac.. mozna, ale imo to bloki nie sprzedawane w sklepie to homemade, a to co mozna dostac w sklepie (internetowym/"normalnym") to blok niehomemade, czyli firmowy - jakkolwiek go nazywac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 dla mnie pełen homemade to jak ktoś dłubie piłką ręczną albo dremelem... przy bardziej pr0 wykonaniu zaczynają sie schody... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit202 Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) oczywiscie wszystko co pisalem wczesniej bylo z przymrużeniem oka ... kto nie zrozumiał to sory RYBA : jestes przemądrzaly jak wiekszosc "szpeców" "tu" nie wiesz a piszesz ... ( NC ) Edytowane 10 Stycznia 2006 przez pit202 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 oczywiscie wszystko co pisalem wczesniej bylo z przymrużeniem oka ... kto nie zrozumiał to sory RYBA : jestes przemądrzaly jak wiekszosc "szpeców" "tu" nie wiesz a piszesz ... ( NC ) a dobra, zgnij jutro w tym "homemadowym" warsztacie :lol: -> nie sprzedajesz blokow w sklepie, wiec twoja frezarka tez jest nizszej klasy idac rozumowaniem kszonka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) a podzial moze byc taki banalny: uogolnic Homemade na bloki ludzi ktorzy robia je w szarej strefie a firmowe na ludzi/firmy ktorzy robia je placac opodatki, Vaty i inne smieci... lepiej? moze troszke blizej zgody z prawem... BTW do tematu: mila eVolucja... czekam na testy, sadze ze bedzie ciekawie w tym roku :) --------- edit dodatkowo: homemade to takze BRAK powtazalnosci konstrukcji, serii blokow takich samych... czyli kazdy blok jest inny... a produkcja to produkcja... tasma jest tasma, kazdy blok jest taki sam (badz w 99,99% podobny) Edytowane 10 Stycznia 2006 przez samhain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 a nie lepiej zrobic podzial na: - homemade -> ktos zrobi blok przy pomocy prostych narzedzi w domu, praktycznie 0% powtarzalnosci seryjnej, o ile taka jest :P -profesjonalne (albo cos podobnego) gdzie bloki sa robione seryjnie, na jakiej kolwiek frezarce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 a nie lepiej zrobic podzial na: - homemade -> ktos zrobi blok przy pomocy prostych narzedzi w domu, praktycznie 0% powtarzalnosci seryjnej, o ile taka jest :P -profesjonalne (albo cos podobnego) gdzie bloki sa robione seryjnie, na jakiej kolwiek frezarce Misiu robi na frezarce ale powtarzalnosci to tam malo z tego co mi wiadomo... wiem ze reczna, alezawsze mniej powtarzalnosci, zwlaszcza, ze co tydzien powstaja nowe bloki, tylko kwestia czy powstaja bo mu sie palec omcknie? ;P czy 'taki biznesplan' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Chyba najrozsadniejszy podzial.. Tylko to "w domu" trzeba wyrzucić.. ;] No i przy profesjonalnych nie koniecznie frezarka - jakies lasery i inne wymysly tez pasuja.. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) Panowie, nie kłucić mi się tu, od homemade'u to jestem ja :mrgreen: (uprzedzając... nie tylko ;) ) Sam słusznie podsumował, nie ma co dalej drążyć, bo ile userów tyle będzie "prawd" :) PS. Jak przeglądam strone pita... ahhh mieć takie cnc, bloczki są cudne :wub: Edytowane 10 Stycznia 2006 przez Świder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Z pewnych źródeł wiadomo mi, że blok zostanie oficjalnie dodany do oferty x4pro być moze jescze w tym tygodniu. Cena - w granicach 150zł. Niestety będzie tylko top trzy kroćcowy, więc korek jest niezbędny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 bleee 3 kroćce i do tego taki kloc + zabójcza cena, wole poczekać na coś nowego od samhaina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 no ja juz go mam w wersji beta:) prezentuje sie dla mnie bardzo ladnie, wydajnosc ok wiec czego chciec wiecej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proxsac Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 PS. Jak przeglądam strone pita... ahhh mieć takie cnc, bloczki są cudne :wub: Świder coraz częściej widzę marzenia userów w tym stylu. Tylko jaki to problem? Masz głowę do projektów bloków to rób. ty nie musisz skrawać tego. Wystarczy iść do jakiegokolwiek zakładu i dać do zrobienia. Nie odmówią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Świder coraz częściej widzę marzenia userów w tym stylu. Tylko jaki to problem? Masz głowę do projektów bloków to rób. ty nie musisz skrawać tego. Wystarczy iść do jakiegokolwiek zakładu i dać do zrobienia. Nie odmówią. jak zaplaci to bedzie mial, a to tanie nie jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Niestety, ale nie mam kasy na takie zachcianki... może kiedyś.. kto wie :) Powzdychać sobie zawsze można... ;) A zrobienie takiego jednego bloczku "w ciemno" bo jedynie mozna przewidywać, że będzie "dosyć" wydajny nie jest za bardzo opłacalne.. nieuważasz :) Tutaj to raczej mówimy o przypadku jakim jest pit ;) kiedy to ma stały dostęp do cnc i do tego sam może sobie zaprojektować i "poskrawać" ;) PS. Ja do bloków podchodze jak do hobby, czerpanie zysków majątkowych z ich sprzedaży nie jest moim celem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proxsac Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Niestety, ale nie mam kasy na takie zachcianki... może kiedyś.. kto wie :) Powzdychać sobie zawsze można... ;) A zrobienie takiego jednego bloczku "w ciemno" bo jedynie mozna przewidywać, że będzie "dosyć" wydajny nie jest za bardzo opłacalne.. nieuważasz :) Zaryzykować zawsze warto. A co myślisz że taka rzecz kosztuje niewiadomo ile? Czasem mi sie wydaje że ludzie mówiąc " CNC" mają na myśli coś super drogiego i niedostępnego....a tak nie jest. Do zrobienia czyt. skrawania bloku nie potrzebna jest supermaszyna. Sorki...ale tak jak ty ja również podchodzę do tego jak hobby...nie sprzedaje bloków. Trochę podstawowej wiedzy z konwekcji...przepływów...obsługi Cada wystarczy. Zobacz jaką ewolucję przeszły bloki Miska. Teraz jak ktoś sie do nich czepia to mi sie śmiać chce. Zasada jest prosta: Nie krytykuj...nie tłumacz sie..spróbój sam. jak zaplaci to bedzie mial, a to tanie nie jestRyba...nie przesadzaj...codziennie mam styk z maszynami ze sterowaniem numerycznym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zaryzykować zawsze warto. A co myślisz że taka rzecz kosztuje niewiadomo ile? Czasem mi sie wydaje że ludzie mówiąc " CNC" mają na myśli coś super drogiego i niedostępnego....a tak nie jest. Do zrobienia czyt. skrawania bloku nie potrzebna jest supermaszyna. Sorki...ale tak jak ty ja również podchodzę do tego jak hobby...nie sprzedaje bloków. Trochę podstawowej wiedzy z konwekcji...przepływów...obsługi Cada wystarczy. Zobacz jaką ewolucję przeszły bloki Miska. Teraz jak ktoś sie do nich czepia to mi sie śmiać chce. Zasada jest prosta: Nie krytykuj...nie tłumacz sie..spróbój sam. Ryba...nie przesadzaj...codziennie mam styk z maszynami ze sterowaniem numerycznym. ryba jak juz.... to ile kosztuje wedlug ciebie wyprodukowanie sampla bez perspektywy dalszej produkcji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...