Skocz do zawartości
zajdacho

Update Biosu -> Zdechł Pies...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie i panie!

Mam poważny problem. Zaktualizowałem bios do nowej płyty głównej i po tej operacji cały komp mi padł. Zasilanie włącza się na chwile po czym komputer wyłącza się. :huh: Zrobiłem backup starego biosu na dysku ale z mojego punktu widzenia to wogole nie ma sensu. :cry: Czy da się coś zrobić w tym kierunku, aby przywrócić ten stary bios? Oddam komputer do serwisu dopiero jeżeli dowiem się, że nie ma juz dla niego innego ratunku. :angry: Zrobię wszystko (co nie spowoduje utraty gwarancji :razz: ) żeby przywrócić stary bios.

Moja płyta główna:

Intel 945P/ICH7 P4 Socket775 / ATX 4 DDRII Dual-CH / HD Audio GbE / 4 SATAII / IDE RAID

W tym kompie mam kieszeń na HDD. Mam też drugi komp, i moge z jego dysku przenosic pliki. Albo odpalic windowsa ze starego dysku. Tylko czy wogóle sie da? Jestem zdesperowany bo na kompa czekałem cos ponad 3 tygodnie. :cry: Popełniłem błąd i chcę go teraz naprawić. Jeżeli jest jakieś rozwiązanie to,... pomozecie? :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadowalająca odpowiedź edytuj posty. Rozwiązanie problemu programator kości bios (poszukaj po elektronikach ) koszt 15 zł wgranie nowego biosu. Chyba że zrobisz tak weźmiesz do kogoś swoją kość bios (kto ma taką samą płyte gł) uruchamiasz kompa (w dos) z jego kością bios , wyjmujesz kość bios jego wkładasz swoją uruchamiasz program flasciach!ący i viola ;). Potem jego komp off idziesz do siebie i po strachu. Można to też zrobić na innej płycie ale musi ona mieć (taki sam rozmiar kości bios ). Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio bylem w podobnej sytuacji z moja plyta. Swoja plyte odratowalem tak:

Utworzylem dyskietke startowa, przegralem na nia biosa i program do flashowania.

Utworzylem na dyskietce plik autoexec.bat i wpisalem w nim: nazwa_programu bios

czyli np awdfl w7300.bin.

Dyskietka do stacji i bios wg awarda i msi sie powinien wgrywac ale u mnie nie dzialalo :)

Zadzialalo dopiero jak wyjalem karte grafiki i odpalilem kompa bez grafiki z ta dyskietka.

Nie mam pojecia czemu ale zadzialalo. Potem sprawdzalem jeszcze raz z grafika i tez bios sie nie flashowal.

Dla biosow AMI jest inna procedura:

Zmieniasz nazwe biosu na AMIBOOT.ROM i nagrywasz na dyskietke.

Wlaczasz kompa i trzymasz CTRL+HOME. Po uslyszeniu 4 beepow resetujesz kompa i powinno byc ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi