zajdacho Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Witam panowie i panie! Mam poważny problem. Zaktualizowałem bios do nowej płyty głównej i po tej operacji cały komp mi padł. Zasilanie włącza się na chwile po czym komputer wyłącza się. :huh: Zrobiłem backup starego biosu na dysku ale z mojego punktu widzenia to wogole nie ma sensu. :cry: Czy da się coś zrobić w tym kierunku, aby przywrócić ten stary bios? Oddam komputer do serwisu dopiero jeżeli dowiem się, że nie ma juz dla niego innego ratunku. :angry: Zrobię wszystko (co nie spowoduje utraty gwarancji :razz: ) żeby przywrócić stary bios. Moja płyta główna: Intel 945P/ICH7 P4 Socket775 / ATX 4 DDRII Dual-CH / HD Audio GbE / 4 SATAII / IDE RAID W tym kompie mam kieszeń na HDD. Mam też drugi komp, i moge z jego dysku przenosic pliki. Albo odpalic windowsa ze starego dysku. Tylko czy wogóle sie da? Jestem zdesperowany bo na kompa czekałem cos ponad 3 tygodnie. :cry: Popełniłem błąd i chcę go teraz naprawić. Jeżeli jest jakieś rozwiązanie to,... pomozecie? :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajdacho Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 A jeżeli nic się nie da zrobić... to napiszcie to :cry: Walcie prosto z mostu... :sad: Oczywiście bardziej zadowalającą odpowiedzią było by rozwiązanie mojego problemu :D Z góry dziękuję :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zadowalająca odpowiedź edytuj posty. Rozwiązanie problemu programator kości bios (poszukaj po elektronikach ) koszt 15 zł wgranie nowego biosu. Chyba że zrobisz tak weźmiesz do kogoś swoją kość bios (kto ma taką samą płyte gł) uruchamiasz kompa (w dos) z jego kością bios , wyjmujesz kość bios jego wkładasz swoją uruchamiasz program flasciach!ący i viola ;). Potem jego komp off idziesz do siebie i po strachu. Można to też zrobić na innej płycie ale musi ona mieć (taki sam rozmiar kości bios ). Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Jezeli kosc biosu nie jest przylutowana to mozna nagrac bios programatorem np. w servisie rtv/komputerowym itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghostek Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Ostatnio bylem w podobnej sytuacji z moja plyta. Swoja plyte odratowalem tak: Utworzylem dyskietke startowa, przegralem na nia biosa i program do flashowania. Utworzylem na dyskietce plik autoexec.bat i wpisalem w nim: nazwa_programu bios czyli np awdfl w7300.bin. Dyskietka do stacji i bios wg awarda i msi sie powinien wgrywac ale u mnie nie dzialalo :) Zadzialalo dopiero jak wyjalem karte grafiki i odpalilem kompa bez grafiki z ta dyskietka. Nie mam pojecia czemu ale zadzialalo. Potem sprawdzalem jeszcze raz z grafika i tez bios sie nie flashowal. Dla biosow AMI jest inna procedura: Zmieniasz nazwe biosu na AMIBOOT.ROM i nagrywasz na dyskietke. Wlaczasz kompa i trzymasz CTRL+HOME. Po uslyszeniu 4 beepow resetujesz kompa i powinno byc ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 :arrow: ghostek Przeczytaj jeszcze raz dokladnie co autor napisal, szczegolnie ten kawalek: Zasilanie włącza się na chwile po czym komputer wyłącza się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...