Skocz do zawartości
123Frytki

Blue Screeny I Restarty :-/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam moj sprzęt to: Procesor Semp 2800+ 1GB RAM, Zasilacz 400WPPFC, HDD CAVIAR 80GB Płyta:EPOX 8RDA3PRO. A problem mam taki:Kiedy np wkładam do napedu CD (ktory jest sprawdzony i na bank dobry :) ) np plyte audio lub jakas płytke z gazety komputerowej. to robi sie tak ze np muzyka gra przez ok minute czasem dłuzej a po chwili CD przestaje sie kręcic i HDD sie wyłącza i włacza i tak z 2 razy zrobi oczywiscie wtedy juz komp cały wisi i albo walnie restarta albo blue screena .A przy ponownym uruchamianiu cos nie widzi dysku twardego i tak po np 2 restarcie słychac jak dysk zaczyna sie krecic to wtedy widzi i jest ok system sie załaduje klikam na np moj komputer i znow twardy OFF i ON :/. A i powiem tak jak nie odtwarzam zadej muzyki ani takich płytek to jes t w miare ok ale wczoraj nawet jak juz nie mialem zadnego CD w napedzie to tez tak zrobił :/ .Aha Naped CD jest ok plyty wypala bez problemu i np jak jakis CD co ponagrywalem z programami przegladam albo instaluje jakies programy z CD to wszystko jest OK . A na audio cos sie chrzani no i na tych płytkach z gazet.I mam pytanie czy to moze być cos z HDD ma dopiero z 1 rok :-/ czy moze cos innego .A i na płycie HDD i CD mam na innej taśmie podpięte wiec teoretycznie nie powinno byc zadnych konfliktów. Pozdrawiam i licze na szybko pomocną odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam moj sprzęt to: Procesor Semp 2800+ 1GB RAM, Zasilacz 400WPPFC, HDD CAVIAR 80GB Płyta:EPOX 8RDA3PRO. A problem mam taki:Kiedy np wkładam do napedu CD (ktory jest sprawdzony i na bank dobry :) ) np plyte audio lub jakas płytke z gazety komputerowej. to robi sie tak ze np muzyka gra przez ok minute czasem dłuzej a po chwili CD przestaje sie kręcic i HDD sie wyłącza i włacza i tak z 2 razy zrobi oczywiscie wtedy juz komp cały wisi i albo walnie restarta albo blue screena .A przy ponownym uruchamianiu cos nie widzi dysku twardego i tak po np 2 restarcie słychac jak dysk zaczyna sie krecic to wtedy widzi i jest ok system sie załaduje klikam na np moj komputer i znow twardy OFF i ON :/. A i powiem tak jak nie odtwarzam zadej muzyki ani takich płytek to jes t w miare ok ale wczoraj nawet jak juz nie mialem zadnego CD w napedzie to tez tak zrobił :/ .Aha Naped CD jest ok plyty wypala bez problemu i np jak jakis CD co ponagrywalem z programami przegladam albo instaluje jakies programy z CD to wszystko jest OK . A na audio cos sie chrzani no i na tych płytkach z gazet.I mam pytanie czy to moze być cos z HDD ma dopiero z 1 rok :-/ czy moze cos innego .A i na płycie HDD i CD mam na innej taśmie podpięte wiec teoretycznie nie powinno byc zadnych konfliktów. Pozdrawiam i licze na szybko pomocną odpowiedz

Hmm

Ciekawe zjawisko ci sie zrobilo :)

Ja mam pytanie czy moze przypadkiem kiedys nie wlaczyles w biosie w Power Mangment jakiejs oszczednosci typy wylacz dysk po jakims tam czasie albo wogole jets wlaczony power mangment.

MIalem kiedys cos podobnego ale bylo to dawno i jeszcze na dziadku 486 wtedy pamietam wlasnie przy sluchaniu muzyki nagle bios doszedl do wniosku ze komputer jest niuzywany i z uporem maniaka probowal wylaczyc dyski no i narobil mi wtedy troche badow wlasnie tym wiec moze tu tkwi problem.

Zawsze warto zerknac

pozdrawaim

Edytowane przez sikorrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm

Ciekawe zjawisko ci sie zrobilo :)

Ja mam pytanie czy moze przypadkiem kiedys nie wlaczyles w biosie w Power Mangment jakiejs oszczednosci typy wylacz dysk po jakims tam czasie albo wogole jets wlaczony power mangment.

MIalem kiedys cos podobnego ale bylo to dawno i jeszcze na dziadku 486 wtedy pamietam wlasnie przy sluchaniu muzyki nagle bios doszedl do wniosku ze komputer jest niuzywany i z uporem maniaka probowal wylaczyc dyski no i narobil mi wtedy troche badow wlasnie tym wiec moze tu tkwi problem.

Zawsze warto zerknac

pozdrawaim

Hej no wiesz ze to moze i być to ale w power managmencie nic nie zmienialem ostatnio tam jest wszystko domyślnie no nic jak bede przy kompie to sprawdze. Ale tak mysle ze moze to byc cos z dyskiem bo szczerze powiedziawszy przez to zmienilem calego kompa :) z wyjatkiem twardego który załozylem ze jest dobry:) a wiec dalem nowego procka płyte ramy grafe zasilacz itd :) bo na poprzednim kompie tez mi tak robil ale tam wysypywal mi sie przy wypalaniu CD a teraz nie. A co do zasilacza to jest bardzo dobry nie jest jakis extra firmowy ale jest ok wczesniej myslalem ze moze przez zasilacz bo mialem 300W no to dalem 400W i to samo .sprawdze te power managment a kij to wie moze cos tam sie zmieniło :) Ale czy mozlwie ze cos np z elektronika dysku jest nie tak ? skoro jak mi sie zwiesi to przy włączaniu go nie widzi i dopiero po tym 2 czy któryms restarcie zatrybia ? normalnie AAA dziwny jest ten świat . Pozdrawiam i dzieki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja zapytam prościej. Jakiej firmy masz zasilacz??

Napewno nie napisze FORTON cudowny z allegro. Mam z Procomp-a i to sa ok zasilacze mowcie co chcecie o nich 3 rodzaje zabezpieczen itp a dokładnie to Procomp Silent PPFC 400W.

http://www.pronox.com/pbn/lista.html na tej stronce jest ATX PROCOMP /P4 (400W)PPFC SILENT BOX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj jak nie masz Fortrona cudownego to bida hehe. Sprawdź czy masz wszystko w porządku z autostartem. Czy masz CD i HDD na tej samej taśmie? Jeśli to nie pomoże to albo jest coś nie tak z napędem CD albo cos z systemem operacyjnym. Najlepiej zareklamuj tego XP-ka do sklepu w którym go kupiłeś z uwagą, że jest wadliwy i niech Ci dadzą innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj jak nie masz Fortrona cudownego to bida hehe. Sprawdź czy masz wszystko w porządku z autostartem. Czy masz CD i HDD na tej samej taśmie? Jeśli to nie pomoże to albo jest coś nie tak z napędem CD albo cos z systemem operacyjnym. Najlepiej zareklamuj tego XP-ka do sklepu w którym go kupiłeś z uwagą, że jest wadliwy i niech Ci dadzą innego.

Witam mam HDD i CD na odzielnych taśmach a windowsa instalowalem tez na kompie kolegi i jest ok. :( No ale moze faktycznie cos z windowsem a moze byc takie cos ze zasilacz nie wyrabia bo wlasnie przed chwila zrobilo mi sie tak ze sie znowu hdd sie wyłaczył no a z CD niczego nie odtwarzalem i za chwile zwis calego kompa i ldioda z HDD caly czas sie swieciła . teraz odpiolem zasialnie z CD i narazie jest ok chociaz wczoraj tez mi sie zawiesił i to bez podpietego CD :-/ troche dziwny ten problem Niby wszystko dziala a nie działa :wink: dzięki za pomoc wszystkim ( a moze jednak trzeba miec fortona :) zeby to dzialalo heheeh ) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi