amroth Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Mam problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić. Otóż mam gameport na karcie SoundBlaster 128PCI, ale niestety nie działa. W menedżerze urządzeń widnieje przy nim żółty wykrzyknik. Gdy biorę właściwości widzę taki tekst: To urządzenie nie może znaleźć odpowiednich wolnych zasobów, których można użyć. (Kod 12) Jeśli chcesz używać tego urządzenia, musisz wyłączyć jedno z urządzeń występujących w systemie. Co to są te zasoby? Jak naprawić ten błąd? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 jesli ten port jest tobie potrzebny to w Centrum pomocy i obsługi technicznej wpisz: przerwania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 przełóż karte do innego PCI... Sprawdz to co napisał avecezary i tam powinno być coś w stylu konflikty.... z czym koliduje Twoja karta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amroth Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Znalazłem coś takiego: IRQ 19 Creative AudioPCI (ES1371,ES1373) (WDM) IRQ 19 RADEON 9200 SERIES ale także: Port We/Wy 0x00009000-0x00009FFF Mostek (bridge) standardu PCI do PCI-do-PCI Port We/Wy 0x00009000-0x00009FFF Creative AudioPCI (ES1371,ES1373) (WDM) O to chodziło? Co z tym zrobić? Przekładałem kartę do innego PCI i niestety nie pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 panel sterowania wydajnosc i konserwacja system sprzet manager uzadzen widok przelacz na zasoby wg polaczen tu zobaczysz co na jakich przerwaniach jedzie mozesz tez w biosie zobaczyc i zmienic albo zamkij winde odlacz wszystko z portow PCI wlacz kompa winda przydzieli zasoby do grafiki teraz wylacz wloz dzwiek uruchom zamknij i teraz reszta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amroth Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 zamkij winde odlacz wszystko z portow PCI wlacz kompa winda przydzieli zasoby do grafiki teraz wylacz wloz dzwiek uruchom zamknij i teraz reszta tak zrobiłem, ale cały czas jest konflikt: IRQ 19 Creative AudioPCI (ES1371,ES1373) (WDM) IRQ 19 RADEON 9200 SERIES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) najpierw zainstaluj aktualną paczkę .inf do płyty głównej czyli idź na stronę producenta chipsetu i pobierz aktualne sterowniki jak to nie pomorze to, zaznacz w BIOS takie coś jak "Clear ESCD" lub "Clear NVRAM" i również w BIOS włącz jak jest wyłączone APIC morze to się różnie nazywać ale chodzi o to żeby "Advanced PIC" był Enabled może pomóc na pewno nie popsuje Edytowane 29 Grudnia 2005 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 a przełozyłes karte do o innego PCI? nieraz się gryzą karty na niewłaściwych portach PCI... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amroth Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Sterowniki pobrałem i zainstalowałem - nie pomogło. APIC było ustawione cały czas na Enabled. Jeśli chodzi o ESCD to było jedynie przy "Force Update ESCD" i ustawione na Disabled. Enabled też nie pomaga. Przekładanie karty do innego PCI też nic nie daje. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaus71 Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 (edytowane) ja ma podobny problem. też karta Creative - model 4810 (to jest chyba właśnie 128PCI). płyta główna Abit NF7 z soundstormem na pokładzie, niestety potrzebuję GamePort. tylko że u mnie w liście konfliktów jest info że: I/O Range 0200-0207 resource not available jak zmieniam adres zasobów na inne zakresy 0200-021f jest dokładnie to samo. żadnego IRQ game port nie chce, tylko i/o. na liście urządzeń korzystających z tego zakresu adresów i/o też brak konfliktów. co to może być. bo wygląda jakbym miał lukę w adresowniu pamięci I/O. temat już był poruszany: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...278&hl=gameport tak na oko wynikałoby że jest jakiś "shit" z win xp które blokuje ten zakres portów i/o. Edytowane 11 Stycznia 2006 przez klaus71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...