Skocz do zawartości
Hostii

Sterowanie Wentylatorem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje urządzenia które będzie sterować wentylatorem, lecz nie chodzi mi tu o panel do sterowania obrotami lecz włacznik/wyłacznik wentylatora automatyczny.Chodzi mi o że urządzenie jest z termometrzem i po przekroszeniu jakiejść tam ustawianej temperatury dopiero odpala wentylator np. na proceszorze. Bo w moim przypadku jak nie gram lub nie wysiłkuje procesora to temperatura ledwo przekracza 40 stopni.A wyłacznika ręcznego niechce zakładać bo wiadomo może się czasem zapomnąć i kicha.Czy może ktoś wie gdzie takie coś kupić, nabyć byłbym wdzięczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

termistor zmienia rezystancję w zależności od temperatury to raz a tutaj jest potrzewbny element który skokowo zmienia przewodnictwo po przekroczeniu pewnej tempetratury. Dwa to fakt, że termistory nie są elementami wykonawczymi tylko pomiarowymi a co za tym idzie są wykonywane na bardzo małe moce i o dużych rezystancjach najcześciej. A co za tym idzie jakbyś go podłączył bezpośrednio pod wiatrak to by się spalił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa to fakt, że termistory nie są elementami wykonawczymi tylko pomiarowymi a co za tym idzie są wykonywane na bardzo małe moce i o dużych rezystancjach najcześciej

no faktycznie , ciezko znalezc termistory tak mocne i o tak malym oporze ...

dzieki za uswiadomienie ...

Edytowane przez HaL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem w necie wpewien schemat podobnego urządzenia.Trzeba będzie się przejś do stałego naprawiacza sprzętu rtv, może coś dla mnie takiego wyprodukuje.Bo wentylatory musiały by byś włączane przez przekażniki wtedy nic się nie zjara...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba by. W necie jest pełno takich schematów. Zresztą to jest bardzo banalne urządzenie to o co prosisz. Jeden termistor i kilka elementów dodatkowych plus przekaźnik do sterowania i z powodzeniem masz termostat elektroniczny.

O proszę:

http://www.elektronik.friko.pl/pictures/te...tdoakwarium.gif

http://cyfronika.com.pl/kityN/kit52sch.htm

http://www.elektronik.friko.pl/pictures/termostat.gif

kilka minut w necie i gotowe. A można jeszcze prościej.

Edytowane przez Excray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi