Deslock Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Jak w temacie. Jak zmienić napięcie? Bios pokazuje mi dobre napięcia (1.3V-1.4V), za to SiSoft Sandra wykrywa napięcie 2.2-2.4V!!! Procek to Pentium 4 Prescott 2.8GHz C0 i powinien pracować przy napięciu 1.25-1.40V, a przy tym napięciu ma 60-90 stopni! Jak zmienić napięcie na procesorze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 pewnie sandra sie myli. zazwyczaj prockowi mozna dać max 2V (tj tyle pozwala płyta... procek ma wtedy małe szanse na przeżycie) a co do temperatur: to jest prescott, a one sie strasznie grzeja. zapewnij przewiew w budzie (airduct jest mile widziany), przeczyść cooler. ew zmień paste termoprzewodzaca, a nawet cały cooler (AC Freezer4 bedzie w sam raz). - uwaga: procesor zazwyczaj wychodzi razem z coolerem - pomimo zamknietego gniazda (taki urok) a napiecie sie zmienia w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deslock Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 pewnie sandra sie myli. zazwyczaj prockowi mozna dać max 2V (tj tyle pozwala płyta... procek ma wtedy małe szanse na przeżycie) a co do temperatur: to jest prescott, a one sie strasznie grzeja. zapewnij przewiew w budzie (airduct jest mile widziany), przeczyść cooler. ew zmień paste termoprzewodzaca, a nawet cały cooler (AC Freezer4 bedzie w sam raz). - uwaga: procesor zazwyczaj wychodzi razem z coolerem - pomimo zamknietego gniazda (taki urok) a napiecie sie zmienia w biosie. Rozumiem, grzeje się, ale chyba nie do 100*C. Mam wentylator wyciągający powietrze z obudowy i tubę na procesor. Pozatym Sandra jest chyba jednym z lepszych programów tego typu. Jakie może być inne wytłumaczenie takiej temperatury? Wentylator na procku mam boxowy, czyli powinien wystarczać dla tego procesora. A gdzie w biosie? Jakoś nie mogłem znaleźć :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 odpowiedziałeś sobie -> na box'owym coolerku te temperatury są normalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 napiecia sie mierzy miernikiem podobnie temperature specjalistyczne sprzetem, temp zalezy od mobo jak dobrze ja skalibrowano i w jakim zakresie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK SEBATH Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Mam bardzo podobna płyte. Napicie dla procesora ustawia sie w biosie zakładka Voltage comtrol. Nie jestem pewien nazy to jescze poadam jak sprawdze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...