Skocz do zawartości
Deslock

Jak Zmienić Napięcie Vcore?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Jak zmienić napięcie? Bios pokazuje mi dobre napięcia (1.3V-1.4V), za to SiSoft Sandra wykrywa napięcie 2.2-2.4V!!! Procek to Pentium 4 Prescott 2.8GHz C0 i powinien pracować przy napięciu 1.25-1.40V, a przy tym napięciu ma 60-90 stopni! Jak zmienić napięcie na procesorze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie sandra sie myli. zazwyczaj prockowi mozna dać max 2V (tj tyle pozwala płyta... procek ma wtedy małe szanse na przeżycie)

a co do temperatur: to jest prescott, a one sie strasznie grzeja. zapewnij przewiew w budzie (airduct jest mile widziany), przeczyść cooler. ew zmień paste termoprzewodzaca, a nawet cały cooler (AC Freezer4 bedzie w sam raz). - uwaga: procesor zazwyczaj wychodzi razem z coolerem - pomimo zamknietego gniazda (taki urok)

a napiecie sie zmienia w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie sandra sie myli. zazwyczaj prockowi mozna dać max 2V (tj tyle pozwala płyta... procek ma wtedy małe szanse na przeżycie)

a co do temperatur: to jest prescott, a one sie strasznie grzeja. zapewnij przewiew w budzie (airduct jest mile widziany), przeczyść cooler. ew zmień paste termoprzewodzaca, a nawet cały cooler (AC Freezer4 bedzie w sam raz). - uwaga: procesor zazwyczaj wychodzi razem z coolerem - pomimo zamknietego gniazda (taki urok)

a napiecie sie zmienia w biosie.

Rozumiem, grzeje się, ale chyba nie do 100*C. Mam wentylator wyciągający powietrze z obudowy i tubę na procesor. Pozatym Sandra jest chyba jednym z lepszych programów tego typu. Jakie może być inne wytłumaczenie takiej temperatury? Wentylator na procku mam boxowy, czyli powinien wystarczać dla tego procesora. A gdzie w biosie? Jakoś nie mogłem znaleźć :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi