Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dużo się tu ostatnio pisze na temat RAIDu ale nigdzie nie widziałem informacji co się stanie gdy zechce wymienić płytę główną na której mam RAID 0 postawiony.

Np. płyta która ma kontroler SATA wbudowany w czipie np. Nforce4.

Co się stanie gdy zechce wymienić płyte czy RAID się rozleci jak podłączył bym (dyski spięte w raid) do innego kontrolera???

Jestem na etapie decyzji o zakupie 2 hdd 2x160gb i zrobienie macierzy ale to może być ważna informacja no bo co zrobić później z powiedzmy 320Gb danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie tez podlaczam do pytania. Dosc istotny temat, obstawiam, ze sie nierozleci, ale pewnie scazi cos napisze z wlasnych doswiadczen.

Znalazłem takie coś na cdrinfo

"Czy po zmianie płyty głównej (inny model układu, ale ta sama firma kontrolera) utracę dane ?

Będzie problem ... Problem będzie dotyczył biosu kontrolerów na tych płytach. Sam niejednokrotnie przekonałem się iż wczytanie nowego biosu do kontrolera „RAID” często kończy się komunikatem o rekonfiguracji macierzy „RAID”, a co za tym idzie - utratą wszystkich danych na dysku.

W tym miejscu warto dodać iż producenci kontrolerów zalecają aby wersja biosu „RAID”-a nosiła ten sam numer co sterowniki instalowane w systemie. "

A tu link do tego tekstu

raid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

... wczytanie nowego biosu do kontrolera „RAID” często kończy się komunikatem o rekonfiguracji macierzy „RAID”, a co za tym idzie - utratą wszystkich danych na dysku.

To dziwne, bo ja bawiłem się: SiI3112, SiI3114, NF3, VT8237 i jeszcze paroma innymi kontrolerami, zmieniałem biosy jak rękawiczki :D i jakoś macierz nie padła. Zresztą jest to niemożliwe, bo zmiana biosu nie zmienia informacji o macierzy. Ale jak ktoś ma pecha, to zawsze może mu jakaś cegła na głowę spaść... :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi