Skocz do zawartości
scottie85

Napisac Wlasny Firewall !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wstepie powiem, ze moje doswiadczenie programistyczne jest znikome. Jednakze ostatnio zaczalem sie zastanawiac, jak trudne jest napisanie wlasnego firewalla ( w skali np. 1 - 10 )!? Ile osob potrzeba do takiego projektu? O jakich preferencjach? W jakich jezykach powinno sie go pisac?? C++?? Assembler?? Jakie naklady finansowe sa potrzebne, aby w przyszlosci wypuscic go na rynek? Pytam z czystej ciekawosci, bo nie spotkalem sie jeszcze z polskim firewallem, no moze jednym (ale nieporownywalnie gorszym w stosunku do np. ZoneAlarma czy Symanteca). Co moze byc tego przyczyna? Szukalem troche na googlach, ale nic konkretnego nie znalazlem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpuść sobie a już napewno komercyjnie.

Po prostu nie masz szans napisać nic lepszego niż XP SP2 firewall.

Duże sieci maja inne rozwiazania, 'osobisty firewall' jako dodatkowy software to zbytek.

Plyty na nforce maja to w HW, M$ tez pewnie cos ulepszonego wymysla.

Jeszcze Polski rynek, kto ci to kupi, najwyzej spiracu.

Ale brawa za optymizm.

Witam

Na wstepie powiem, ze moje doswiadczenie programistyczne jest znikome. Jednakze ostatnio zaczalem sie zastanawiac, jak trudne jest napisanie wlasnego firewalla ( w skali np. 1 - 10 )!? Ile osob potrzeba do takiego projektu? O jakich preferencjach? W jakich jezykach powinno sie go pisac?? C++?? Assembler?? Jakie naklady finansowe sa potrzebne, aby w przyszlosci wypuscic go na rynek? Pytam z czystej ciekawosci, bo nie spotkalem sie jeszcze z polskim firewallem, no moze jednym (ale nieporownywalnie gorszym w stosunku do np. ZoneAlarma czy Symanteca). Co moze byc tego przyczyna? Szukalem troche na googlach, ale nic konkretnego nie znalazlem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram poprzednika.

Ja mam juz jakies, nawet niemale doswiadczenie, a mimo wszystko nie porwalbym sie na pisanie fw. Do tego potrzebny jest sztab ludzi, ktorzy siedza w tematyce bezpieczenstwa dluzej niz 2 dni... do tego przydalaby sie nienaganna wiedza z poziomu programowania sieciowego oraz bardzo dobra znajomosc protokolow sieciowych. No i jeszcze znajomosc systemu, pod ktory soft ma byc pisany (od strony jego API, a nie wiedza gdzie kliknac, zeby cos zrobic..). I tak pewnie jeszcze mozna by wymienic kilka rzeczy, ale juz mi sie nie chce, mam nadzieje, ze w dostatecznie czarnym swietle Ci to przedstawilem i nie zabierzesz sie za cos takiego ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi