M4ntis Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Witam. A wiec mam komputer pentium III 800 MHz 64 mb ramu dysk 3 gb. Ustawiam w biosie bootowanie z plyty cd(bios award) i kiedy wkladam plyte windowsa xp wyswietla sie ze nie jest bootowalna. Sprawdzalem tak pare wersji ale kazda reagowala w ten sposob. A plyty sa napewno bootowalne bo sprawdzalem na innym komputerze. Prosze o pomoc. I drugie pytanie: mam inny komputer z karta graficzna sapphire x850 agp. Dziala bardzo glosno ale mi nie przeszkadza. Tylko, ze w nocy to juz inna bajka :wink: odkrylem ze moge regulowac programowo predkosc wentylatora ale gdy zgasze monitor i nawet nie dotykam komputera to, gdy wylanczam wentylator temperatura caly czas wzrasta. Czy da sie na czas np. sciagania czegos z internetu, gdy karta graficzna nie jest potrzebna jakos odciac jej zasilanie programowo albo zrobic cos, zeby temperatura nie rosla ? Pozdrawiam i bardzo prosze o szybkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Wiesz wentylów nie montuje sie po to aby hałasowały tylko po to aby lepiej rozpraszać ciepło a więc to jest normalne, że jak wyłaczasz wentylka to Ci rośnie temperatura. Możesz sobie co najwyżej zmienić chłodzenie i wentyl na jakiś inny cichszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ntis Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Wiem, ze rosnie temperatura i ze sa po to zeby chlodzic ;]. Tylko jezeli karta graficzna nie jest w tej chwili potrzebna to nie da jej sie wylaczyc, tak jak mozna np. dysk ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Nie można. Jest to zbyt skomplikowane urządzenie aby można je było wyłączyć i włączyć niezależnie od reszty komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorrr Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 No ale zawsze mozna bardzo zjechac z taktami GPU i MEM i wtedy ten maly radaitorek powinien wystarczyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Możesz, ale nie zledź za nisko bo może wyświetlac arty, lub zgasnac ekran... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ntis Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Dzieki za odpowiedzi... zmniejszylem taktowanie do minimalnego progu czyli 400/400 mhz i wiekszej roznicy nie slysze... a wie ktos co do pierwszego problemu? czy to moze byc wina uszkodzonego napedu cd ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 1 chyba tak 2 jak ja zawsze zjeżdżam z wentylami to np. na 80% i jest 2x ciszej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ntis Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 I jeszcze jedno pytanko... czy moge cd-rom podlaczyc jednym kablem razem z dyskiem do ide1 czy musze cd-rom do ide2 ? PS. nie znam sie zbytnio wiec sie nie smiejcie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Podłącz dysk i cd-rom na osobnych taśmach, ide1 dla dysku, ide2 dla cd-romu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...