Skocz do zawartości
jotixel

Uzywany Dysk + Smart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po nieprzyjemnej przygodzie z MAXTOR'em (kilka watkow nizej, pt MAXTOR CALYPSO) postanowilem kupic dysk. To czy wydajny, czy nie przestalo byc dla mnie istotne odkad przeznaczeniem tego dysku jest kieszen USB2.0, a wiec max transwer 20MB/s

Szybko wyczailem na allegro, dysk WD Caviar WD2500LB (7200RPM 2MB Cache ATA/100) za 290 zl. Nie czekajac dlugo kupilem go. Dobrego wyboru dokonalem? W/g sprzedawcy dysk jest uzywany od 3 do 6 miesiecy.

Dysk odbiore osobiscie. Umowilem sie z allegrowiczem na mozliwosc sprawdzenia parametrow SMART.

Na jakie zwrocic szczegolna uwage? Poza tym jakie przyblizone wartosci powinien miec dysk uzywany w w/w okresie?

Pozdrawiam, Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Power on time count powie ci ile godzin dysk pracowal, mozna przeliczyc na dni bedzie wiadomo mniej wiecej ile ma m-cy. Rellocated sector count na to bym zwrocil uwage, swiadczo o przeniesionych zapasowych sektorach dysku. Najlepiej jakbys zamiesci screen z everesta to moza by cos wiecej wywnioskowac.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Power on time count powie ci ile godzin dysk pracowal, mozna przeliczyc na dni bedzie wiadomo mniej wiecej ile ma m-cy. Rellocated sector count na to bym zwrocil uwage, swiadczo o przeniesionych zapasowych sektorach dysku. Najlepiej jakbys zamiesci screen z everesta to moza by cos wiecej wywnioskowac.

pozdrawiam

Rzuce screen jak pojade po dysk, narazie mnie grypa dorwala:(

Przy okazji mam prosbe... Sprzedaje laptopa (tego s sygnaturki) i wielu potencjalnych klientow pyta sie w jakims tanie jest dysk. Czy moglby ktos przeanalizowac SMART'a z grubsza? Czy dysk jest nadal sprawny, czy pozyje jeszcze etc. :)

Dysk to TOSHIBA MK6026GAX 60GB 5400RPM 16MB Cache ATA/100

Dysk byl kupiony nowy, a uzywany jest ok 8 miesiecy.

post-104063-1136378357_thumb.jpg

Pozdrawiam, Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk wyglada OK. Tylko czas pracy troche podejrzany - okolo 5 miesiecy. Skoro dysk ma 8 miesiecy to znaczy ze go nie oszczedzali :) Poza tym wszystko gra.

A czym rozni sie "Power on time" od "loaded hours" ? Ten drugi parametr jest znacznie nizszy. Dysk jest z laptopa wiec moze jest pod napieciem nawet gdy komp jest wylaczony, ale laduje sie z sieci... Wtedy zgadzaloby sie. Wlaczony 3 miesiace jak pokazuje Loaded Hours a te 2 miesiace to pobyt za granica na wakacjach + czas gdy komp byl calkiem odlaczony od sieci... ?!

Zastanawia mnie czemu taki duzy jest ten czas pracy :| Generalnie komp chodzi caly dzien, ale na noc go gasze.

Pozdrawiam, Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym rozni sie "Power on time" od "loaded hours" ? Ten drugi parametr jest znacznie nizszy. Dysk jest z laptopa wiec moze jest pod napieciem nawet gdy komp jest wylaczony, ale laduje sie z sieci... Wtedy zgadzaloby sie. Wlaczony 3 miesiace jak pokazuje Loaded Hours a te 2 miesiace to pobyt za granica na wakacjach + czas gdy komp byl calkiem odlaczony od sieci... ?!

Zastanawia mnie czemu taki duzy jest ten czas pracy :| Generalnie komp chodzi caly dzien, ale na noc go gasze.

Pozdrawiam, Piotrek

Nie mam pojecia czym sie to rozni, nieczesto zdarza mi sie analizowac SMART od dysku 2,5". To cudo zapisuje troche wiecej parametrow niz przecietny desktopowy twardziel.

Czas pracy wskazuje ze dysk chodzi okolo 16 godzin na dobe. Skoro komp chodzi caly dzien i tylko na noc go wylaczasz to wszystko sie zgadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi