ceicam Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Witam, Zamierzam wymienić procesor na szybszy. Moja płyta główna taka jak w temacie czyli niezbyt rewelacyjna... Szukam opinii jaki max procesorek można w nią włożyć, żeby nie było problemów. Ja mam na myśli P4 Northwood 3,06 GHz 512/533 Hyper Treading. Obecnie mam zamontowany P4 1,80 GHz 512/400. Wiem, że płyta obsługuje szynę FSB 533/400 MHz, ma złącze Socket 478 (jak mój obecny i "przyszły" procek), a ponadto obsługuje technologię Hyper Treading, więc teoretycznie nie powinno być problemu. Ale co z częstotliwością procesora? Czy płyta uciągnie??? Nadmieniam, że to tylko jedna ze zmian "rozbudowy" tego komputera. Oprócz tego podwojenie DDR RAMu na 1024 MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 na stronie asrocka nie ma takiej płyty, ja bym zmienił płyte i włożył p4 2,66C lub jakiegoś celerona d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceicam Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 (edytowane) A to to co? http://www.asrock.com/product/M266A.htm A poza tym nie chcę zmieniać procesora na taki, który można podkręcić itp. Chodzi mi głównie o wydajność, ale rzeczywistą. Pracuję głównie w sytemach CAD gdzie overclocking na dłuższą metę nie wytrzyma... Edytowane 4 Stycznia 2006 przez ceicam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 faktycznie, płyta jest na stronie ze starszymi płytami... jak nie chcesz zmieniać płyty to bierz northwooda jak znajdziesz, oczywiście używanego bo już ich nie produkują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceicam Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Tak jak pisałem na początku - mam na oku P4 NORTHWOOD 3,06 GHz rzecz jasna z drugiej ręki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 takiego procka cieżko trafić. możliwe ze taniej ci wyjdzie jakieś 3.0HT (Northwood fsb800 / Prescott fsb800) + jakiś abit is7 (z 2giej reki) + pamiec w DDR400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...