Skocz do zawartości
Rorschach

Problem Ze Sterownikem Hdc

Rekomendowane odpowiedzi

Moj cd-rom dzialal w Pio, odinstalowalem pomocniczy kontroler i uruchomilem ponownie kompa. W trakcie uruchamiania wykryl nowy sprzet i zaczal go instalowac. Problem wystapil ze sterownikiem hdc (pisze ze sterowniknie nie jest robiony pod ta platforme (sterownik Microsoftu :) - paranoja) Odinstalowalem potem glowny kontroler i znowu problem z hdc. Czym jest to hdc i co byscie mi poradzili na ten problem.

Z gory dzieki za pomoc

athlonxp 2500+

256 ramu

win xp pro z sp2

cd-rom lg gce-8520b

radeon 9200

Jakby byly potrzebne jeszcze jakies info to dopisze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Problem wystapil ze sterownikiem hdc (pisze ze sterowniknie nie jest robiony pod ta platforme (sterownik Microsoftu :) - paranoja) (...)

Fajnie byloby gdybys podal jaki to system. Z powyzszego cytatu wnioskuje ze raczej nie Windows, ale byc moze zle wioskuje.

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w konfiguracji napisałem, ze jest to win xp sp2 :) , sam nie wiem, cos sie boje, ze bez reinstalki problemu nie rozwiaze :(

z tego co wiem ten sterownik to tak naprawde odpowiada za kontrolery (glowny i pomocniczy, tylko,ze windows sie buntuje i nie wiem dlaczego) bede probowal z przywracaniem poprzedniej konfiguracji, moze pomoze

Edytowane przez Rorschach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w konfiguracji napisałem, ze jest to win xp sp2 :) , sam nie wiem, cos sie boje, ze bez reinstalki problemu nie rozwiaze :(

z tego co wiem ten sterownik to tak naprawde odpowiada za kontrolery (glowny i pomocniczy, tylko,ze windows sie buntuje i nie wiem dlaczego) bede probowal z przywracaniem poprzedniej konfiguracji, moze pomoze

Faktycznie napisales :oops:

Tak jakos skojarzylem "HDC" z Linuxowymi nazwami urzadzen ATA (HDA, HDB, HDC itd.) i nawet nie doczytalem dokladnie opisu sprzetu, sorry.

Edytowane przez scazi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh dzis moja dziewczyna uruchomila kompa i nie dosc, ze dziala az milo popatrzec to cd-rom przelaczyl sie na dma :). Ja normalnie wysaidam :).

do tomazzi: bardzo mnie ciekawi co moglo sie pospuc (pisalo, ze sterownik nie jest pod ta platforme :))

Nie wiecie skad mozna sobie dowiedziec czego o sterowniku hdc?? strasznie mnie one zainteresowaly :).

Pozdrawiam wszystkich a szczegolnie programistow microsoftu odpowiedzialnych za sterownik hdc:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Nie zapodałeś dokładnego komunikatu, więc trudno powiedzieć. Mogło chodzić o sterownik do np. linuxa albo o sterownik do W9x (wtedy również będzie niezgodność platformy), albo 'sterownik nie pasuje do urządzenia' itd. Być może uszkodziła się baza danych sterowników. Zawsze najlepiej jest podawać ścieżkę do pliku *.inf przy instalacji sterowników, bo automatyczne instalatory czasami potrafią coś skaszanić. Prawdopodobnie winda odbudowała bazę sterowników i dlatego ruszyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa wygladala tak. Mam Win xp sp2, podczas nagrywania zauwazylem ze mi strasznie komp zamula. Sprawdzilem czy cdrom jest w Dma, okazalo sie, ze dziala w Pio. Postanowilem odinstalowac cd-rom, ale w trakcie ponownego uruchamiania, wyskoczyl blad, ze sterownik napisany przez Microsoft( dostaraczany na plycie z xp - win sam go znalazl i wybral) nie jest napisany pod ta platforme :) i tyle jesli chodzi o ten problemik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Powiem szczerze: nie mam pojęcia oso chosi :blink: Jakbym dostał kompa w swoje łapy to pewnie powiedział bym coś więcej. nara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cd-rom'y chodza w PIO, a

dvd w DMA wiec w czym problem???

Ciekawe rzeczy piszesz :huh:

To wyjasnij mi prosze czemu CD-ROM MSI 52X w moim serwerku chodzi w trybie UDMA 33 ? CD-ROM juz raczej leciwy a serwer 3 razy starszy od niego (PII 400@266 MHz, 64 RAM, MOBO jakies pod Celerona i ma max magistrale 66 MHz; standard AT, nie ATX - to powinno wiele powiedziec o wieku tego sprzetu).

Dobra rada: jak masz pisac bzdury to lepiej nie pisz wcale <_<

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zle mnie rozumiales, chodzi mi o toze wiekszosc komputerow (czytaj Windows) domyslnie wykrywa CD-ROM i CD-RW w trybie pracy PIO,(jesli znasz na to odpowiedz to pisz), chociac posiadaj interfejs ATA-4.

wiec jezeli na wiekszosci komputerow z systemem windows napedy CD chodza w trybie PIO (tak je win wykrywa) wiec musi w tym cos byc.

ps. czytaj pierwsze slowa tego topicu :D :

"Moj cd-rom dzialal w Pio......"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zle mnie rozumiales, chodzi mi o toze wiekszosc komputerow (czytaj Windows) domyslnie wykrywa CD-ROM i CD-RW w trybie pracy PIO,(jesli znasz na to odpowiedz to pisz), chociac posiadaj interfejs ATA-4.

wiec jezeli na wiekszosci komputerow z systemem windows napedy CD chodza w trybie PIO (tak je win wykrywa) wiec musi w tym cos byc.

ps. czytaj pierwsze slowa tego topicu :D :

"Moj cd-rom dzialal w Pio......"

Ty mnie tez zle zrozumiales :wink: Ze wstydem przyznaje ze zrobilem male OT i nie chodzilo mi o to co napisal Rorschach w pierwszych slowach topicu. Chodzilo mi o to ze wymyslasz jakies dziwne teorie, ktore nijak sie maja do rzeczywistosci. Odpowiedzi na ten "problem" nie mam bo sie z takim problemem nie spotkalem... u mnie wszystkie OS'y (Windows 98, XP, Linux Red Hat, Mandrake, SuSE, Slackware) przy instalacji za kazdym razem poprawnie wykrywaly tryb pracy napedow optycznych (CD-ROM, CD-RW, DVD, DVD-RW). Jesli naped obslugiwal tylko PIO4 to tylko to bylo ustawione, ale jesli obslugiwal UDMA to chodzilo UDMA - za kazdym razem, bez zadnych specjalnych ingerencji.

PS. Co to jest "interfejs ATA-4"?

PPS. Przepraszam moderacje za kolejne OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu masz linka dotyczacego ATA-4

http://www.dyski.wirt.pl/inter2.htm

skonczmy ten OT, ja wiem co widze ty zapewne tez, mi pisze PIO tobie UDMA nie widze problemu, komputery zawsze dziwnie pracowaly i beda :D

ale komentarze w stylu:

"Dobra rada: jak masz pisac bzdury to lepiej nie pisz wcale" - moze pozostaw dla siebie

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu masz linka dotyczacego ATA-4

dzieki - nobody's perfect

ale komentarze w stylu:

"Dobra rada: jak masz pisac bzdury to lepiej nie pisz wcale" - moze pozostaw dla siebie

pozdrawiam

Komentarze moge pozostawic dla siebie, ale mam prosbe: Przeczytaj swojego posta (ktorego w ten sposob skomentowalem), pomysl nad tym co jest tam napisane (a nie nad tym o co Ci chodzilo kiedy to pisales) i zastanow sie ile w tym prawdy.

Koniec OT

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi