Skocz do zawartości
SbN

Komp... Nie Wykrywa Dysku 40gb...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam trudno tu się czegoś doszukać... więc...

chce kupić sobie dysk 40GB ale mi go nie wykrywa mam starszy komputer... płyta główna to ASUS P2B-F AGP Motherboard... myślałem że wykryje przynajmiej część ale nic nie wykrywa... słyszałem że pomógłby update BIOSa ale jestem cienki w tych sprawach... może mi ktoś poradzić co mam zrobić... najlpiej krok po kroku...

próbowałem go podpiąć jako dodatkowy ale nic... równierz jako jedyny... ale komp się ładował i po wybraniu Tryb awaryjny... z dostępem do sieci itd. obojętnei której możliwości restartował się...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Miałem podobną płyte ale P2B-B, i spokojnie wykrywał mi seagate 40GB, ściągnij z neta jakiś nowszy bios do tej płyty, wgraj go na dyskietke startową, ustaw w biosie żeby botował z dyskietki, wgrasz bios i po sprawie. Albo sprawdź czy nie ma zworek do dysku na płycie.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kombinowałem różnorodnie ze zworkami... nawet odpinałem cd i cd-rw... i próbowałem go odpalić bez swojego dysku i nic... a z aktualizacją to tylko wsytarczy go wrzucić na dyskietkę i odpalić komp... żadnych koment...? a jaki powinnien być ten bios do mojego typu płyty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Hmmm. Ten dysk jest pusty, tak? Podlaczasz go jako ostatni na taśmie IDE i odpalasz pc (masz 2 dyski zakladam[ten nowy i inny z OS]) i jak nie wykrywa to wchodzisz do panel sterownaia/narzedzia administratora/zarzadzanie pc/zarzadzanie dyskami i jak tam jest to go sformatuj i bedzie grac :) A jak go nei wykryje nawet w bioosie to update mobo lub na zworce ustaw obowiazkowo slave :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak... lecąc od dołu mam podpięte... dysk 8,6 GB [system xp]... stację dyskietek... cd-rom... i tu zamiast nagrywarki podpinam dysk 40GB... niestety nie jest on sformatowany... kupuje go od znajomego i chiałem sprawdzić czy działa... ze zworkami próbowałem na wszelaki sposób w biosie mam ustawione na AUTO wszytsko... ale tam nie był widoczny... niestety nie moge sprawdzić... "panel sterownaia/narzedzia administratora/zarzadzanie pc/zarzadzanie dyskami" znajomy musiał go wziaść z powrotem...

aha jeszcze taka opcja była że w panelu Mój komputer: były widoczne tylko dwie partycje mojego dysku i ani jednego cd-roma...

http://support.asus.com/download/download....SLanguage=pl-pl który wybrać...?

Edytowane przez SbN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak... lecąc od dołu mam podpięte... dysk 8,6 GB [system xp]... stację dyskietek... cd-rom... i tu zamiast nagrywarki podpinam dysk 40GB... niestety nie jest on sformatowany... kupuje go od znajomego i chiałem sprawdzić czy działa... ze zworkami próbowałem na wszelaki sposób w biosie mam ustawione na AUTO wszytsko... ale tam nie był widoczny... niestety nie moge sprawdzić... "panel sterownaia/narzedzia administratora/zarzadzanie pc/zarzadzanie dyskami" znajomy musiał go wziaść z powrotem...

aha jeszcze taka opcja była że w panelu Mój komputer: były widoczne tylko dwie partycje mojego dysku i ani jednego cd-roma...

http://support.asus.com/download/download....SLanguage=pl-pl który wybrać...?

To jak nie widzial CR-ROMa to jak na moje ustawiles go jako MASTER a dysk jako SLAVE i jak dobrze pamietam to taka konfiguracja nie jest dozowlona. Jak na jednym kontrolerze wystepuje dysk i naped optyczny to dysk powinien byc jako MASTER. Jezeli twoj system nie widzial CD po podlaczeniu dysku to moze potwierdzac moja teze, inna sprawa to jeszcze cos z tasma moze byc ale satwiam na ustawienie zworek.

Zakladam ze dysk jest sprawny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi