Skocz do zawartości
pc5

Problem Z Pamiecia - Dual @400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam płytę Epox 8rda3+, Bartona 2500@3200, 2 x 512MB Ram Kingston CL3 z tej samej serii, jedne na kościach Eplida a drugie bodajże na Nanya. W czym problem?

TRYB DUAL :

* FSB 200, synchro RAM@400, memtest wywala błędy w 5 teście ZAWSZE w zakresie 950-1024MB.

* FSB 166, asynchro RAM@400Mhz, memtest nie wywala bledow.

* FSB 166, sychno RAM@333, memtest nie wywala bledow.

TRYB SINGLE :

* FSB 200, synchro RAM@400 memtest nie wywala bledow

Co probowalem i nie pomoglo?

* zwiekszalem napiecie dla pamieci do 2,9V w roznych konfiguracjach,

* zwiekszalem napiecie chipsetu do 1,8V,

* przeczyscilem plyte/banki pamieci,

* zmienialem timingi nawet na 15-5-5-3,

* testowalem pamiec osobono na @400Mhz memtestem i 0 bledow,

* probowalem roznych innych ustawien w biosie i nic,

W trybie asynchro, dual chanel pamiec dziala z max fsb 174Mhz, przypominam ze jest to pamiec na 400.

Przy starcie w boot screen pisze wyraznie ze dual chanel aktywny. Nie wiem co jest tego powodem. Teraz pracuje w single chanel. Zastanawiam sie ktory tyb jest bardziej wydajniejszy jezeli juz nic nie mozna zrobic :

1. Dual chanel asynchro 174Mhz Ram, FSB @ 209, CPU ~ 2300Mhz

2. Dual chanel synchro 166Mhz Ram, FSB @ 166, Cpu 1826Mhz

3. Single chanel synchro 200 Mhz Ram, FSB @ 200, Cpu 2200Mhz

4. Single chanel asynchro 200+ Mhz Ram, FSB @ 209, Cpu ~2300Mhz

Nie mam czasu i nerwów na testy tych 4 konfiguracji, ktoś bardziej doświadczony na pewno będzie wiedział co lepsze.

Komputer wykorzystuje głównie do gier. Czasami coś popracuję, ale taka szybkość wystarcza w zupełności do pracy :) więc zależy mi głównie na grach.

Pozdrawiam i z góry dziękuję - pc5.

*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze zawsze u mnie tak było jak miałem Epoxa 8rda+. Pojedyncza pamieć mogłem bez problemu puścić na cl2 (twinmos 256 cl2.5), a jak juz dołożyłem drugą taka kość to nawet się nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>ł komp.

Wydaje mi sie ze to są poprostu uroki dual channel i nf2. Mozesz sprobwać jak bedzie sie zachowywał komp jak włożysz pamieci do 2 różnych kanałów i sprawdzić czy nadal będątakie ograniczenia (moze wydajność po podkręceniu bedzie lepsza niz te 2-5% wynikające z dual channel).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi