zadzior_xp Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 Mam problem może i niewielki ale jest. Zakupiłem niedawno dysk twardy: Western Digital 80 GB sATA i przy uruchamianiu kompa wyskakuje mi komunikat: "*****BLA BLA BLA BLA BLA*** RAID NONE DEFINE NONE RAID SERIAL_CH0 Master: WDC ... ******BLBLABLA*******" Wszystko chodzi pięknie ale chciałbym pozbyć się tego komunikatu.. słyszałem że można to jakoś w biosie wyłączyc, ale niestety nie potrafię jakoś sam tego znaleźć... Moja płyta główna to => MSI PM8M2-V Via P4M800 s.775 VGA, dodatkowo do kompa podłączony jest jeszcze jeden dysk (30GB ATA) 2 cd-rom'y i oczywiście stacja dyskietek... Komunikat pojawia się ciągle bez względu na to z którego dysku odpalam system... Znajdowałem już podobne tematy ale jakoś nic się nie zgadzało przy moim sprzęcie :-| Bardzo prosze o pomoc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 to po prsotu kontroler SATA dziala w trybie RAID ktory wykrywa ci dysk,jesli masz mozliwosc to kontroler SATA przelacz w tryb IDE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zadzior_xp Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 dzięki za odp słyszałem już o tym ale nie umiem tego nigdzie znaleźć w biosie ;( dlatego prosze o jakieś dokładniejszcze kroki... wcześniej miałem inny sprzęt i tam wszystko było jakieś prostsze.. albo poprostu byłem bardziej przyzwyczajony do tamtego biosa :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 dzięki za odp słyszałem już o tym ale nie umiem tego nigdzie znaleźć w biosie ;( dlatego prosze o jakieś dokładniejszcze kroki... wcześniej miałem inny sprzęt i tam wszystko było jakieś prostsze.. albo poprostu byłem bardziej przyzwyczajony do tamtego biosa :/ musisz w instrukcji papierowej lub bezpośrednio w setup BIOS znaleźć opcje która będzie zawierał jednocześnie słowa BIOS, RAID i ja wyłączyć nie powiem tobie jak i gdzie to znaleźć dokładnie, prawdopodobnie jest w "Integrated Peripherals" być może funkcja nazywa się: "Load OnBoard RAID BIOS" nie mam instrukcji obsługi a na stronie MSI jest bardzo skrótowa w innych płytach MSI tak to wygląda jak napisałem wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zadzior_xp Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 w moim biosie wygląda to tak=> Integrated Peripherals: =>VIA ONCHIP PCI Device =>IDE DEVICES CONFIGURATION =>I/O DEVICES CONFIGURATION Po wejściu do drugiego menu (IDE DEVICES CONFIG) mam tylko to: => PCI IDE Busmaster (disabled) => OnChip IDE Channel0 (enabled) => OnChip IDE Channel1 (enabled) => IDE Prefetch Mode (enabled) Próbowałem na różne sposoby już i żadna konfiguracja nic nie zmieniała.. Natomiast w instrukcji dołączonej do płyty nie ma dokładnych opisów tych opcji... są opisy opcji tylko z głównego menu.. na stronie producenta też nie moge nic więcej znaleźć.. Prosze o pomoc jeśli ktoś wie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 a co jest w "VIA ONCHIP PCI Device" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zadzior_xp Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 w tej pierwszej opcji mam tylko: => USB Controller (All Enabled) => USB2.0 Controller ( Enabled) => OnBoard LAN Controller (enabled) => OnBoard LAN Boot ROM (disabled) => AC97 Controller (auto) => MC97 Controller (auto) a i jeszcze jest jedna rzecz o której zapomniałem, kiedy wejde do SATA RAID BIOS'U (pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia) to znajduje tam odrazu komunikat: The number of disks is not adequate to create a RAID! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 ręce opadają tragicznie przygotowana płyta, no ten komunikat jest tu na miejscu z jednego dysku RAID ne z robisz nie mam więcej pomysłów :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zadzior_xp Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 z tego co czytałem to na innych płytach jest o wiele przejrzyściej.. poprosatu są bezpośrednie opcje żeby to przełączyć a tu nie mam pojęcia :/ ale cóż.. dzięki chociaż za fatygę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...