Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem może i niewielki ale jest. Zakupiłem niedawno dysk twardy: Western Digital 80 GB sATA i przy uruchamianiu kompa wyskakuje mi komunikat:

"*****BLA BLA BLA BLA BLA***

RAID

NONE DEFINE

NONE RAID

SERIAL_CH0 Master: WDC ...

******BLBLABLA*******"

Wszystko chodzi pięknie ale chciałbym pozbyć się tego komunikatu.. słyszałem że można to jakoś w biosie wyłączyc, ale niestety nie potrafię jakoś sam tego znaleźć...

Moja płyta główna to => MSI PM8M2-V Via P4M800 s.775 VGA, dodatkowo do kompa podłączony jest jeszcze jeden dysk (30GB ATA) 2 cd-rom'y i oczywiście stacja dyskietek... Komunikat pojawia się ciągle bez względu na to z którego dysku odpalam system... Znajdowałem już podobne tematy ale jakoś nic się nie zgadzało przy moim sprzęcie :-|

Bardzo prosze o pomoc..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odp słyszałem już o tym ale nie umiem tego nigdzie znaleźć w biosie ;( dlatego prosze o jakieś dokładniejszcze kroki... wcześniej miałem inny sprzęt i tam wszystko było jakieś prostsze.. albo poprostu byłem bardziej przyzwyczajony do tamtego biosa :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odp słyszałem już o tym ale nie umiem tego nigdzie znaleźć w biosie ;( dlatego prosze o jakieś dokładniejszcze kroki... wcześniej miałem inny sprzęt i tam wszystko było jakieś prostsze.. albo poprostu byłem bardziej przyzwyczajony do tamtego biosa :/

musisz w instrukcji papierowej lub bezpośrednio w setup BIOS znaleźć opcje która będzie zawierał jednocześnie słowa BIOS, RAID i ja wyłączyć nie powiem tobie jak i gdzie to znaleźć dokładnie, prawdopodobnie jest w "Integrated Peripherals" być może funkcja nazywa się: "Load OnBoard RAID BIOS" nie mam instrukcji obsługi a na stronie MSI jest bardzo skrótowa w innych płytach MSI tak to wygląda jak napisałem wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim biosie wygląda to tak=>

Integrated Peripherals:

=>VIA ONCHIP PCI Device

=>IDE DEVICES CONFIGURATION

=>I/O DEVICES CONFIGURATION

Po wejściu do drugiego menu (IDE DEVICES CONFIG) mam tylko to:

=> PCI IDE Busmaster (disabled)

=> OnChip IDE Channel0 (enabled)

=> OnChip IDE Channel1 (enabled)

=> IDE Prefetch Mode (enabled)

Próbowałem na różne sposoby już i żadna konfiguracja nic nie zmieniała..

Natomiast w instrukcji dołączonej do płyty nie ma dokładnych opisów tych opcji... są opisy opcji tylko z głównego menu.. na stronie producenta też nie moge nic więcej znaleźć.. Prosze o pomoc jeśli ktoś wie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej pierwszej opcji mam tylko:

=> USB Controller (All Enabled)

=> USB2.0 Controller ( Enabled)

=> OnBoard LAN Controller (enabled)

=> OnBoard LAN Boot ROM (disabled)

=> AC97 Controller (auto)

=> MC97 Controller (auto)

a i jeszcze jest jedna rzecz o której zapomniałem, kiedy wejde do SATA RAID BIOS'U (pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia) to znajduje tam odrazu komunikat: The number of disks is not adequate to create a RAID!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi