Skocz do zawartości
gaz

Geforce3 & det. 30.82 vs 40.72

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest takowy i bardzo mnie interesuje.

Po zainstalowaniu 30.82

osiagam ~6400 markow.

przyczym w tescie nature ~20fps :o

nastepnie reinstall windosa + instalka 40.72

i osiagam 7370 markow.

a w tescie nature ~40-50fps :)

opcje w detonatorach i 3dmarka dokladnie te same. ?

Czy to oznacza ze 40.72 daja AZ takiego kopa , czy moze gdzies pogorszona jest jakosc obrazu, wylaczane efekty.

Dzieki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już od 6miesięcy nie używam na bieżąco NVidi ale z tego co słyszałem to 40.72 są sterownikami robionymi pod 3dmarka (smutna prawda) poprostu tylko w 3dmarku przysieszają a w innych grach już tak różowo nie jest. Nie jestem pewien tego co mówie bo naprawde nie mam dużej praktyki gdy miałem w testach GF4TI4200 jeszcze nie było tych sterów więc nie mam praktyki tak więc niebiezcie sobie moich słów do serca :). PS. reinstallka windowsa daje dużo ale tylko w przypadku np. zmiany NVidi na ATi lub inna firme... (u mnie np duży przyrost po reinstalce z Kyro2 na R8500). Jeżeli obie karty są tej samej firmy np zmianiamy gf2mx na gf4ti i instalujem tylko drivery to przyrost z nowego windowsa nie był by taki duży no chyba że windows jest zaśmiecony i dysk nie jest upożądkowany ,często robimy format przed instalcją co nam robi pożądek na hdd i dodaje szybkości (choć nie dużej). Tak więc moim zdaniem reinstalcja windowsa mogła dać ci kopa ale w 3dmarku taki duży wzrost spowodowały głównie 40stki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ostatnio testowalem u siebie detki rozne i bynajmniej na moim sprzecie (shit! ) im starsze tym mialem wiecej punktow w 3dmarku najstarsze jakie testowalem to bodajze 17.40 nie pamietam dokladnie a najwyzszy wynik mialem na 22.40 w porownaniu z 41.09 roznica ale minimalna ok 300 punktow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Detki 40.72 dają dużego kopa przy korzystaniu z pixel shadera.

Przykład -> Rallysport Challenge na det 30.82 jest zauważalnie wolniej - pixel shader uaktywniany jest tam po właczeniu high track detail jeśli oczywiście nasza karta ma Pixel'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 40.72 mialem 3260 a na 27.50 ok 3560

Duron 1Ghz, 256 sdram, Winfast GF 2 ti32ddr 280/430, baraccuda IV 60 gb 7200

ale masz karte na chipsecie gf2 to dosyc stara karta nie ma akceleracji hardware. powszechnie wiadomo ze gieforsy :) 2ki lepiej chodzily na detkach starszych. U mnie gf2mx najlepsza wydajnosc mial na 27.70 (o ile dobrze pamietam)

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...