joshrob Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 witam, di524 i karta g630, obie rzeczy dlinka, to moj pierwszy sprzet wi-fi. z racji ze mieszkam na dosc ludnym osiedlu, chcialbym wlaczyc szyfrowanie polaczenia i logowanie do AP za podaniem klucza. niestety nie udaje mi sie tego zrealizowac. ustawienia AP: ssid: moj_sid kanal: 6 ssid broadcast: disabled security: wep auth: shared key, 128bit, ascii key1-key4 - wypelnione, wybrane key1 "wlasciwosci sieci bezprzewodowej" w win xp pro: szyfrowanie danych (klucz WEP wlaczony) - zaznaczone uwierzytelnianie sieciowe (tryb udostepniania) - zaznaczone klucz sieciowy - podaje klucz z pola key1 format: ascii, 104bit indeks klucza: 1 otrzymuje klucz automatycznie - odznaczone przy takich ustawieniach polaczenie jest nawiazywane, ale przy wpisaniu w konsoli "ipconfig /all" wyglada to tak jakby DHCP nie przyznalo w ogole adresu. tyle ze DHCP dziala, przyznaje adresy do sieci LAN, a nawet przyznaje tez na WLAN ale tylko w przypadku braku szyfrowania. nie mniej jednak po wejsciu do panelu administracyjnego routera w zakladkach home/dhcp widac ze adres jest przyznany. dodatkowo w panelu static dhcp przy mac karty wi-fi nie widac nazwy komputera, tak jak to zwykle ma miejsce (dla lan lub wifi bez szyfrowania) w zakladce status/wireless tez widoczny jest wpis z adresem mac karty wi-fi upgrade firmware'u do wersji 1.20 nie pomogl w tej kwestii, choc cale szczescie usprawnil filtrowanie mac. czy ktos spotkal sie z takim przypadkiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 wep juz nie jest na czasie -latwo zlamac w tym routerze masz WPA jesli masz winde z SP2 to wal WPA jak cos nie tak daj sygnala :P Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshrob Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 wep juz nie jest na czasie -latwo zlamac w tym routerze masz WPA jesli masz winde z SP2 to wal WPA jak cos nie tak daj sygnala :P Pozdro nie, nie mam SP2. a instalowac nie mam jakos checi, gdyz po wczorajszych przygodach z instalacja tej karty wi-fi mam lek przed bluescreenami. a wlasnie, o tym jeszcze nie napisalem. wczoraj karta zainstalowala sie poprawnie. a podczas prob z nawiazaniem polaczenia, konkretnie podczas proby polaczenia sie z jedna z sieci, ktora byla w eterze, dostalem bluescreen informujacy o jakims bledzie w pliku ndis.sys po restercie, i ponownym zalogowaniu uzytkownika, nim pojawil sie do konca pulpit, znow bluescreen. power off. wyjecie karrty wifi. restart. "system odzyskal sprawnosc po powaznym bledzie". wlozylem karte. bluescreen. odinstalowalem sterowniki do wi-fi. restart. "system..." przepuscilem dysk chkdsk /r/f kilka razy. przywrocilem system do momentu sprzed instalacji sterownikow do karty. restart. "system..." i tak mam do teraz. zainstalowalem na nowo sterowniki do wi-fi. zainstalowalem karte. "system..." nadal po zalogowaniu sie uzytkowniak sie ukazuje, ale dziala. kontakt z internetem przez wi-fi dziala. bez szyfrowania oczywiscie. zauwazylem tez ze podczas polaczenia przez wi-fi nie dziala mi otoczenie sieciowe. ale jak tylko wloze stara sieciowke pcmcia zaczyna dzialac. g630 to revision c2, firmware 3.00, sretownik tez w tej samej wersji. sprzet kupiony od tego oto pana na allegro: http://allegro.pl/show_item.php?item=79512067 pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 (edytowane) prawde powiedziawszy sprzet nie jest delikatnie mowiac najwyzszych lotow :( ale to co TY opisujesz to mi wyglada na soft poradzic moge tylko tyle zebys zrobil instalke od nowa ( systemu niestety ) :((((9 zainstalowal potem stery nowe do karty i zrobil jakis czs proby z roznymi ustawieniami ( odradzam DHCP ) jak bedzie OK to rob szyfrowanie masz mozliwosci sie troche zabezpieczyc ( zmien IP routera , haslo, SSID i no brodcasting, fitruj po macu ustaw FW i masz OK przynajmniej na lamiarzy jak kilka dni bedzie ok to sobie rob proby na WEP P.S. zmien calkiem zakres prywatnych IP ( nie taki jak domyslny Dlinka ) Edytowane 7 Stycznia 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshrob Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 (edytowane) prawde powiedziawszy sprzet nie jest delikatnie mowiac najwyzszych lotow :( chodzi o to ze z allegro? czy o to ze di524 i g630? ale to co TY opisujesz to mi wyglada na soft poradzic moge tylko tyle zebys zrobil instalke od nowa ( systemu niestety ) :((((9 zainstalowal potem stery nowe do karty i zrobil jakis czs proby z roznymi ustawieniami ( odradzam DHCP ) jak bedzie OK to rob szyfrowanie masz mozliwosci sie troche zabezpieczyc ( zmien IP routera , haslo, SSID i no brodcasting, fitruj po macu ustaw FW i masz OK przynajmniej na lamiarzy jak kilka dni bedzie ok to sobie rob proby na WEP P.S. zmien calkiem zakres prywatnych IP ( nie taki jak domyslny Dlinka ) wiec czesciowym rozwiazaniem problemu okazalo sie /i mozna sie bylo tego spodziewac ;)/ odciecie windows od zarzadzania polaczeniem bezprzewodowym. kiedy tego ticka sie odznaczy, ichnie dlinkowskie airplus utility dziala calkiem dobrze i... dziala szyfrowanie(!) tak jak sie tego czlowiek spodziewac winien wnioskujac z ustawien :) teraz pozostaje tylko kwestia otoczenia siecowego, ktore nadal nie dziala przy polaczeniu przez wi-fi ;/ pozostaje mi jeszcze instalacja najnowszego sterownika do karty, ktory wlasnie sciagnalem z support.dlink.com, ktory rzekomo jest w wersji 3.05 no nic. testuje dalej, pozdrawiam nom, nowe sterowniki pomogly. dziala otoczenie sieciowe i szyfrowanie. zostal tylko blad z "system..." niestety, ale poki nie ma bluescreenow, da sie zyc... i co wazniejsze pracowac. dziekuje za posiwecony czas. a watek moze sie komus przyda na przyszlosc. pozdrawiam, j. Edytowane 7 Stycznia 2006 przez joshrob Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 auth: shared key ? -> tu powinno byc open system :P jesli chodzi o ten sprzet to pochodzi chyba z usa bo cena baaardzo niska jak na polski kanal dystrybucyjny, wiec tu moze byc problem.... 2. nie uzywaj aplikacji windowsa! wydup ja i skonfigurj polaczenie na sofcie dlinka i tam masz wpa-psk zdecydowanie uzyj tego szyfrowania! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...