amdek Opublikowano 25 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2002 Mam program ktory sklada sie z kilku plikow i zawiera kilka *.h. W helpie wyczytalem ,ze : #if !defined( N_H ) #define N_H ... #endif to nie pozwoli na wielokrotne includowanie tego samego headera (n.h)!! Wiec dlaczego jak w miejsce ... wstawie #error "asada" to mi zamiast raz wywalic error to przy kompilacji wywala go 3x czyli tyle ile razy jest includowany n.h ???!!! Czy trza zastosowac jakis inny chwyt ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 u mnie wywala tylko raz, cos pewnie zle robisz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Oki jesli walne include"n.h" 3x w jednym pliku to wywali tylko raz , ale mi chodzilo o to ze include "n.h" jest w 3 rozmnych plikach w tym samym projekcie !! Ale to chyba tak musi byc :) Tak mi sie wydaje po zastanowieniu, bo kazdego .cpp przetwarza oddzielnie od innych i przy kazdym musi skomilowac headery ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 No to trzeba tak odrazu... Jezeli te 3 pliki nie sa ze soba powiazane to normalne, ze wywali 3 razy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...