bkroy Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 Witam. Siedziałem u kumpla i chciałem mu pomóc w ustawieniu sieci LAN i połączenia z netem WAN na routerze Edimax (http://www.sklep.abad.pl/index.php?type=show_prod&id=14395). Ogólnie rzecz biorąc, to w zasadzie z niczym nie ruszyliśmy. Ja u siebie działam na Neo+ + Planet i z konfiguracją poszło mi w 10 min. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie z tym Edimaxem to proszę o pomoc. ps. co wpisać w polu user id i pass (dla usługi ADSL Dialog?), bo kumpel nie dosał od nich żadnego loginu i hasła?? Skąd je wziążć - na infolinii tylko automat gada. ps 2. proszę o pomoc w wypełnieniu potrzebnych pól na zrzutach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Jak wejść do konfiguracji modemu/routera Dialogu - Callisto 821 i jego podmiana na inny z wbudowanym switchem. A oto krótka instrukcja : 1.Wyłącz firewalla programowego jeśli masz - np. Norton Internet Security 2.W panelu sterowania/połączenia sieciowe/protokół TCP/IP:- ustawić adres IP=192.168.1.2- maska 255.255.255.0- wykasować bramę i DNS- OK 3.Reset modemu (przez wtyczkę zasilacza - koniecznie!) 4.W przeglądarce wpisać http://192.168.1.1 Powinno się pojawić okienko :- login : admin- haslo : adm!twoje_miasto (w moim przypadku : adm!wroclaw)Jesli hasło nie zadziała to spróbuj : ov4ibs3r Jesli wszystko dobrze zrobiłeś to jesteś w konfiguracji! Uważaj żeby nie namieszać za bardzo. Calisto 821 podmieniłem na modem/routera ze switchem Asmax AR 804u (4 porty ethernet)Do Dialogu potrzebny jest modem obsługujący Annex B Ja użyłem Asmax AR 804u ponieważ to jeden z nielicznych modemów ADSL obsługujących Annex A i B Na "A" chodzi Neostrada i Netia na "B" Dialnet (Dialog) Wchodzimy do konfiguracji według manuala - tu nie ma problemów Tryb Annex B wybieramy :Admin Privilege/ADSL Configuration- Annex mode config : user selected- user selected annex mode : Annex B A oto najważniejsze ustawienia (nie jestem na 100% pewien czy są konieczne) Configuration/WANVpi = 1Vci = 32Encapsulation = 1483 Bridged IP LLCMAC spoofing = tu ustaw numer ze spodu obudowy CallistoStatic IP settings = tu wstaw adresy dostarczone w umowie przez Dialog LAN W panelu sterowania/połączenia sieciowe/protokół TCP/IP: pobierz adres IP automatycznie Ustaw adresy serwerów DNSOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...