Skocz do zawartości
Saibot

Asus P4pe-x I Pamięci Pc3200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam takie pytanko:

Posiadam płytę główną Asus P4PE- X, o dokładnie taką . Tutaj co nieco o niej.

Mam pytanie odnośnie pamięci; w instrukcji do płyty napisane jest, że pamieci 400MHz (PC3200) wymagają procesora z FSB 800 MHz. Ja mam 400 (Celeron 2,2 GHz) i teraz pojawia się pytanie na które mimo poszukiwań nie mogę znależć jednoznacznej (przynajmniej dla mnie, pewnie dlatego, że zbytnio się na tym nie znam) odpowiedzi:

Co się stanie jeśli zainstaluje te pamięci 400Mhz?

1. Komputer w ogóle się się nie włączy/włączy się ale przy FSB=200 (to możliwe, żeby od pamięci się to jakoś samo przestawilo?)

2. Komputer uruchomi się a te pamięci będą po prostu niżej taktowane (czyli przy standardowym FSB=100 będzie do wyboru 200 lub 266, gdyż takie opcje mam teraz przy FSB=100).

Idąc dalej, jeśli będzie to druga opcja, to czy po podkręceniu FSB tak aby na pamięciach było powiedzmy 350 MHz bedą one wydajniejsze czy mniej wydajne od 333 podkręconych do tej wartości? I czy w tym przypadku obnizenie timingów (w kościach PC3200) zwiększy wydajność? (pytam teoretycznie bo nie mam jeszcze tej pamięci i nie moge podać żadnych danych). Dodam jeszcze, że w gre wchodzi jedna (hmm, jak się powinno poprawnie to powiedzieć/napisać? pamięć, płytka pamięci? mam nadzieję, że mnie zrozumiecie) 512 MB.

No miało być pytanko, a wyszło pytańsko :-) Z góry dzięki za odpowiedzi, póżna pora się zrobila, więc ide grać. Tfu, znaczy się spać oczywiście ;-). Pozdrawiam

Edytowane przez Saibot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stanie się tak:

2. Komputer uruchomi się a te pamięci będą po prostu niżej taktowane

jeśli uda ci się podnieść fsb pamięci do 350 to powinny być one wydajniejsze od standardowych 333. obniżenie timingów zwiększy wydajnośc, ale niewiele, w grach czy w windowsie za bardzo tego nie odczujesz. wydajność podnosi najbardziej podnoszenie fsb pamięci, ale podnosząc je, jednocześnie podnosisz fsb procesora czyli podkręcasz go. chyba że ustawisz fsb asynchroniczne i będziesz podnosił je dla samych pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi