Duncan Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Tak, ufam bardziej. Na 8KHA+ przeciez podawal mi z plyty i bylo ok. A odczyt z diody mozesz sobie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> na kazdej nowszej plycie epoxa uzywajac MBM( a to skad czyta domyslnie zalezy oczywiscie od wersji biosu). Nie wiem czy widziałeś ale czujnik na 8KHA+ był za niski i nawet nie dotykał do chipa od spodu ! Jak coś takiego może podawać właściwą temperaturę? Chyba mnie nie zrozumiałeś. To, że w MBM wybierzesz sobie inny czujnik nic nie znaczy. Epox albo nie potrafi albo nie chce zaimplementować tej funkcji. Gdzieś na AOA przeczytałem, że nowe mobo tej firmy podają jedynie urealnioną temperaturę i tyle (+10C). OK, zajrzałem na AOA i znalazłem to czego szukałem. Wsród tych wątków znalazłem odpowiedź. - Epox używa czytnika z diody termicznej w nowych płytkach ale tylko w celu zabezpieczenia przed przegraniem/spaleniem. - Na ich płytach nie da się odczytać temperatury z diody a jedynie przybliżoną temperaturę z socketa! Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Spoko :) Zmienilem procek z palomino 1600+@1900+ na throughbred'a 1700+ i na nie kreconym temperaturka wynosila ponad 50C w spoczynku(poprzednio mialem ok 50C, ale w stresie i napieciu na 1,85v), wiec sie troche zdziwilem. Zapodalem bios 2626 i temperaturka spadla o 20C. Jedyna wada, to ze ten bios obniza mi wynik w 3dmarku o ok 300 punktow i tranasfer w sandrze spadl z 2750mb na 2650 mb :( Aktualnie po dolozeniu wentyli na nagrzewnice(w sumie 4x 80x80x25@7V) idle - 43, po pol godzinie 45 stress - 50-51, po 12 godzinnym wygrzewaniu max 53-54 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Aha nie wiem czy zauważyliście, ale ten zestaw z CPC miał LEPSZE wyniki niż ten za 1100 8O - napisali, że na XP1800+ utrzymywała się stała 50C :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Właśnię napisałem, że oni się na tym raczej nie znają :) może nie włączyli pompki :) :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...