Skocz do zawartości
Dziarsky

Instalacja Winxp A Pendrive

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Załóżmy, że mój laptop nie posiada na stałe napędu cd-rom (i nie wnikamy dlaczego).

Mam na takim komputerze czysty dysk i chce wrzucić jakoś windows. Jedyna możliwość to dołączenie pendrive'a (bo zewnętrznego napędu cd nie posiadam).

Czy jest możliwe ruszenie instalacji systemu z dysku pendrive gdy będą tam pliki instalatora WinXp ?

Musze wiedzieć dwie rzeczy:

1. Czy podczas startu komputera bios wykrywa taki pendrive jako zasadniczy dysk ?

2. Czy skopiowanie u kogoś zawartości płyty instalacyjnej WinXP na pendrive pozowli uruchomić z tego nośnika instalator podczas startu komputera?

Dzięki za jakieś wskazówki i wyjaśnienia.

Edytowane przez Dziarsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem i u siebie widziałem (ale nie na laptopie) to mój BIOS potrafi bootwać z dysku flash (w moim przypadku 512MB) pod USB. nie wiem jak to wygląda i czy w ogóle działa na laptopie, ale co za problem spróbować?? najwyżej się nie uda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że tak naprawdę planuje zakup laptopa bez napędów i dlatego pytam o ten pendrv :)

Co do wątpliwości czy instalator ruszy z pendriva - może do instalatora wrzucić pliki klasycznej dyskietki startowej i ręcznie odpalić setup.exe. Czy w WinXp da się tak zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi