Skocz do zawartości
Magiq

Problem Z Elixirami 400mhz

Rekomendowane odpowiedzi

problem jest taki:

1. mam pamięć 2x256mb DDR 400Mhz ELIXIR (dual channel) i płytę główną Gigabyte 8IPE-1000 (v2.0) z biosem AWARD BIOS FH.

Wczoraj zauważyłem że pamięć chodzi na 266Mhz. Próbowałem ją przestawić na 400, ale w biosie mam tylko opcje 'auto' i '266' (z tego co wiem powinny być jeszcze opcje 333 i 400)... Nie wiem jak sprawdzić timingi więc nie napisze jakie są ustawione, ale próbowałem przestawić je w biosie i też się nie da :sad:

2. (Napiszę tu żeby nie zakładać 2 tematów) nie moge podkręcić mojego Celerona 2,6 (od zakupu chodzi na FSB 101Mhz) :sad: i nie chodzi o wyciskanie z niego nie wiadomo jakiej mocy, tylko o podkręcanie FSB o np 2Mhz... Próbowałem w biosie i mi się nie udało wogóle (to może być moja wina) a jak próbuje progsem EasyTune 4, który dostałem z płytą główną to program przez moment świruje, póżniej pokazuje że procek jest podkręcony, a po chwili kompetnie się zawiesza. Po resecie wszystko jest tak jakbym niczego nie ruszał... :sad:

w/w części były kupione pod koniec kwietnia 2004 jakby to kogoś interesowało

znalazłem jeszcze jedną ciekawą (?) rzecz. Na biosie (na płycie głównej) jest napis Phoenix Bios, a zainstalowany jest AWARD bios

Edytowane przez Magiq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem jest taki:

1. mam pamięć 2x256mb DDR 400Mhz ELIXIR (dual channel) i płytę główną Gigabyte 8IPE-1000 (v2.0) z biosem AWARD BIOS FH.

Wczoraj zauważyłem że pamięć chodzi na 266Mhz. Próbowałem ją przestawić na 400, ale w biosie mam tylko opcje 'auto' i '266' (z tego co wiem powinny być jeszcze opcje 333 i 400)... Nie wiem jak sprawdzić timingi więc nie napisze jakie są ustawione, ale próbowałem przestawić je w biosie i też się nie da :sad:

2. (Napiszę tu żeby nie zakładać 2 tematów) nie moge podkręcić mojego Celerona 2,6 (od zakupu chodzi na FSB 101Mhz) :sad: i nie chodzi o wyciskanie z niego nie wiadomo jakiej mocy, tylko o podkręcanie FSB o np 2Mhz... Próbowałem w biosie i mi się nie udało wogóle (to może być moja wina) a jak próbuje progsem EasyTune 4, który dostałem z płytą główną to program przez moment świruje, póżniej pokazuje że procek jest podkręcony, a po chwili kompetnie się zawiesza. Po resecie wszystko jest tak jakbym niczego nie ruszał... :sad:

w/w części były kupione pod koniec kwietnia 2004 jakby to kogoś interesowało

znalazłem jeszcze jedną ciekawą (?) rzecz. Na biosie (na płycie głównej) jest napis Phoenix Bios, a zainstalowany jest AWARD bios

daj screny z cpu-z z zakładki cpu, memory i spd (w spd wybierz slot w ktorym masz kosc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios to to samo,

Mi chodziło o to, czy różne biosy [(chodzi o wgraną "część", a nie o tą kostkę na płycie głównej)( np właśnie award i phoenix)] nie różnią się np ilością ustawień (coś takiego że w jednym masz chociażby zmiane timingów pamięci a w drugim nie) ??

Przeczytałem też gdzieś że starsze płyty gigabyte nie nadają sie do podkręcania, może to o to chodzi??? zależy jak rozumieć słowo 'starsze', ale moja ma już prawie dwa lata... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak za pierwzym razem próbowałem zwiększyć FSB w biosie to tak mi sie coś zwaliło że musiałem resetować bios :/ wczoraj podkręcam FSB w biosie jeszcze raz, a tu wszystko idzie! ;D Podkręciłem procka na 3,01Ghz, pamięć wtedy idzie na 306Mhz. Więcej nie moge go podkręcić bo ustawienia obrotów wentylatora procka są zablokowane i nie da się ich odblokować, więc nie moge podkręcić wiatraczka. Teraz śmiga ~3200rpm i na grach procek nie rozgrzewa się bardziej niż do 38 stopni (na Call of Duty 2) czyli (chyba) jest dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi