Tedzikooo Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Witam Mój problem jest taki a mianowicie mam w chwili obecnej Dysk twardy podzielony na dwa dyski "Dysk logiczny (C: )"-18,6 GB gdzie znajduje sie zainstalowany system i drugi dysk "PROGRAMY (D: )"18,6 GB. A teraz chciałbym podzielic ten Dysk logiczny (C: ) na partycje czyli zebym miał po prostu dysk na sam system i drugi na pliki a trzeci zostanie bez zmian (D: ). Własnie to chciałbym zrobic przy instalacji Windowsa XP i formatowaniu tylko nie wiem jak?? mozecie mi opisac krok po kroku nie chciałbym cos z***ac z tymi dyskami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 (edytowane) nie potrzebujesz usuwać systemu, wystarczy żeby na dysku C: było tyle wolnego miejsca ile ma mieć mowa partycja, ściągasz program Partition Magic zmieniasz rozmiar partycji oznaczonej jako C: a w powstałej wolnej przestrzeni zakładasz mową partycje i teraz wystarczy jedynie format i gotowe przed zmianą rozmiaru partycji wypada zdefragmentowac dane tak aby skonsolidować blok danych, program będzie miał mniej pracy i ryzyko jakiegoś błędu będzie mniejsze Edytowane 16 Stycznia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tedzikooo Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 słuchaj ja wiem ze partition magic jest dobry na partycje ale on jest płatny i nie mozna go sciagnac. a mi chodziło o ten sposób z płytki jak sie bootuje XP t owtedy cos tamjest ze mozna podzielic tylko nei wiem jak bo tez od razu chce zrobic formata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matirr Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 przy instalowaniu windy to raczej sie nie da( a jaki masz system pilków) jezeli fat32 a nie masz jakies dobrego programu do robienia partycji to zrób sobie dyskietke startowa i fdisk tu pomoze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 (edytowane) jak masz Win XP pro to w trybie tekstowym instalatora systemu powinieneś mieć możliwość wybrania partycji na której system ma się zainstalować wtedy możesz również usunąc partycje oraz utworzyć, usuwasz partycjie oznaczona jaki C: i w powstałym pustym miejscu tworzysz mniejszą na której instalujesz system, oraz drugą zajmująca resztę pustej przestrzeni z którą możesz zrobić co chcesz jak masz system Win Xp Home to może nie być takiej możliwości Edytowane 16 Stycznia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...