Skocz do zawartości
Tedzikooo

Dzielenie Na Partycje I Format ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój problem jest taki a mianowicie mam w chwili obecnej Dysk twardy podzielony na dwa dyski "Dysk logiczny (C: )"-18,6 GB gdzie znajduje sie zainstalowany system i drugi dysk "PROGRAMY (D: )"18,6 GB. A teraz chciałbym podzielic ten Dysk logiczny (C: ) na partycje czyli zebym miał po prostu dysk na sam system i drugi na pliki a trzeci zostanie bez zmian (D: ). Własnie to chciałbym zrobic przy instalacji Windowsa XP i formatowaniu tylko nie wiem jak?? mozecie mi opisac krok po kroku nie chciałbym cos z***ac z tymi dyskami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie potrzebujesz usuwać systemu, wystarczy żeby na dysku C: było tyle wolnego miejsca ile ma mieć mowa partycja, ściągasz program Partition Magic zmieniasz rozmiar partycji oznaczonej jako C: a w powstałej wolnej przestrzeni zakładasz mową partycje i teraz wystarczy jedynie format i gotowe

przed zmianą rozmiaru partycji wypada zdefragmentowac dane tak aby skonsolidować blok danych, program będzie miał mniej pracy i ryzyko jakiegoś błędu będzie mniejsze

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz Win XP pro to w trybie tekstowym instalatora systemu powinieneś mieć możliwość wybrania partycji na której system ma się zainstalować wtedy możesz również usunąc partycje oraz utworzyć, usuwasz partycjie oznaczona jaki C: i w powstałym pustym miejscu tworzysz mniejszą na której instalujesz system, oraz drugą zajmująca resztę pustej przestrzeni z którą możesz zrobić co chcesz

jak masz system Win Xp Home to może nie być takiej możliwości

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi