Demonek_ Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) Witam. Mam nagrywarkę DVD jak w temacie tzn. LiteOn SOHW-1693S. Problem w tym , że od soboty (napęd mam z pół roku i do tej pory wszystko latało wyśmienicie) zacząłem nagrywać płytkę ok. 600MB i przerwało nagrywanie ;/. Od tego czasu występują problemy z nagrywaniem CD (o DVD nie mówie bo nie mam na razie kasy na tracenie pieniędzy na płyty...). CD natomiast jeszcze mnie nie zagłodzą... Straciłem już z 10 płyt z tego 6 pod koniec przerwało i płytka zwalona , 3 nagrały się z pomocą symulacji ale nie odpali w żadnym napędzie (próbowałem u kumpli etc.) tylko 1 nagrała się poprawnie i działa... Czytałem kilka rzeczy na ten temat i widze , że w tym modelu to raczej rzadkie ale jednak czase... Wgrałem najnowszego Firmware do owego modelu ale nic nie pomogło raz na 10 nagra... Problemy w odczycie... próbowałem różne płyty od 0,50gr po 2-3zł i to samo :/. Prosze o jakąś pomoc , porade czy coś , np. na temat tego ASPI (nie zabardzo się orientuje co to , nie miałem z tym do czynienia :P). Jeśli jakaś podmiana biosu by mogła pomóc to prosze o jakieś linki do nich , a jak nic nie pomoże to nie pozostaje nic innego jak serwis... musze znaleść fakture jedyna szansa... Z góry wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam EDIT: Dodam jeszcze , że nagrywarka czyta wszystkie płyty które nagrała wcześniej , oraz wszystkie firmówki itd. tylko problem w nagrywaniu. Edytowane 18 Stycznia 2006 przez Demonek_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Albo właśnie padł ci laser, albo system nie wyrabia się z transferem danych do nagrywarki. Jak się zachowuje poziom bufora podczas nagrywania? (czy skacze, ile jest średnio) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demonek_ Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) Zaraz zaaedytuje i jeszcze raz przyglądnę się jak pracuje bufor , ps jakby co nagrywam Nero 6.3.0.2 PL i nigdy nie było problemów. EDIT: A więc tak , nagrałem dla testu jeszcze jedną płytę , zaczyna i przy 6-7% stoi nagrywace pomiga dioda (bufor 0%) chwilkę dosłownie i potem nagrywa normalnie jak zwykle , bufor nie ma dużych skoków , ale lata różnie 94%-98%. Podczas nagrywania pisze LeadOn , pod koniec wiadomo bezczynny , po zapisie chwilkę męczy się z odczytaniem , w Nero pisze , że zakończono nagrywanie sukcesem , ale gdy daję na "wykonano" chwilkę się męczy , po czym wysuwa nośnik. Problem w tym , że nie potrafi odczytać tego co nagrane jest na płycie. Próbowałem też na drugim DVDRomie i to samo. Dla przykładu nagrałem film , wykrywa owy plik ale NIC.. gdy proboje go przekopiować bądź odtworzyć nie ma szans. Co mogę zrobić? Słyszałem o czymś typu ACPI ale nie wiem co to :/ , Firmware nie pomaga , nie wiem może przeczyszczenie lasera albo co.. Jak nic to nie pozostaje nic innego oprócz naprawy. Tylko , żeby nie wyszło więcej niż warta jest nagrywarka heh... Pozdro i z góry dzięki za pomoc. Edytowane 18 Stycznia 2006 przez Demonek_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Przy obecnych cenach nagrywarek chyba najlepiej bedzie po prostu kupic nowa. Oczywiscie tylko jesli na ta nie masz gwarancji. Mozesz probowac przeczyscic laser, ale nie wiem czy to cokolwiek da. No ale sprobowac zawsze mozna - nic nie tracisz nawet jak go przy tym uszkodzic... teraz przeciez tez nie dziala :wink: pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...