Skocz do zawartości
anjblo

Pentium 4 2,8 Ghz Przegrzanie?

Rekomendowane odpowiedzi

WItam

Gdy procesor mój jest mocno przeciążony w tle w głośnikach słychać dziwny dźwięk: wysoka i potem niższa częstotliwość (jakby syrena karetki pogotowia) Nie wim dlaczego tak się dzieje. I występuje to wtedy kiedy procesor jest obciążony jak wspomniałem. I np jak renderuje jakąś scene w 3dmaxie to przez jakis czas użycie procesora jest 100% a po kilkunastu sekundach spada do 50% i rendering staje w miejscu nie ma postępu i w tym samym czasie pojawia się wyżej opisany dźwięk.

Proszę o wskazówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

A zasilacz ci wyrabia, proc dobrze dociśnięty do radiatora, jaka pasta termoprzewodząca itp,itd. :sad:

Napisz jaki konfig kiedy się to stało. B)

Hej jakiś rok temu zdjąłem sam procka i zerwalem przy tym tasme termoprzewodzaca ale posmarowalem pasta z dodatkiem srebra nie pamietam jaka firma. Wtedy nie zauwazylem tych dzwiekow.Dopiero od kilku miesiecy to obseruje i mnie zastanowilo. A poza tym nie wiem co tak glosno pracuje w obudowie (nie chodzi o burczenie łożyska jakiegos tylko wydobywa sie glosny szum i to mnie w sumie niepokoi bo inne komputery pracuja naprawde bardzo cichutko w porownaiu z moim.

Faktem jest ze komputer dziwnie sie zachowuje przy "stresie" po upływie kilkunastu sek spada wydajnosc do polowy i w sumie nie zawiesza sie sytem dziala wszystrko ale render juz stoi w miejscu.

Nie wiem, moze to wlasnie zasilacz ale kurcze bardzo mnie dziwi to piszczenie czy to jakis alert?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj cały konfig, szczególnie zasilacz, jak nie wiesz jaki masz, to zdejmij obudowe i zobacz co na nim jest napisane. Liczy się najbardziej nie tyle moc, co firma produkująca go (np. Codegen, Modecom, Chieftec, Forton), ale moc też możesz podać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi