leo321 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Mam laptopa Gericom z HDD 80GB. Dysk widziany jako 62 GB z groszem. To chyba już lekka przesada, co? Nie jest zainfekowany, przeprowadziłem skanowanie spod dosa......bez błędnych sektorów. Obecnie mam NTSF po ścięciu wszystkich partycji i ponownym sformatowaniu. Bios nie ma specjalnych możliwości konfiguracji, więc nie wiele można zrobić. Czy może mieć ukryte partycje (coś słyszałem o takich przypadkach na których jest przechowywany system do preinstalacji. Nie wiem czego jeszcze szukać a to wkurza. W końcy 18 GB, to już lekka przesada! Dysk formatowałem spod windowsa a ostatnio formatowałem do Fat 32 celem scandisku a później do NTSF-a programem os selector i ponowny format już spod XP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) wejdz w zarzadzanie komputerem, potem przejdz do zarzadzania dyskami i zobacz ile widzi komp i jak wyglada sprawa z partycjami, jezeli masz "ukryta" partycje albo nieprzydzielone miejsce to bedzie to widac. EDIT: scandisk tez da sie zrobic na ntfs-ie wiec nie rozumiem tego fat32 w celu scandiska Edytowane 18 Stycznia 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Curly18 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 zrób na nowo partycje w formacie nfts i powinno byc całe "80gb" a jak nie to oddaj na reklamacje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leo321 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 zrób na nowo partycje w formacie nfts i powinno byc całe "80gb" a jak nie to oddaj na reklamacje... Dzięki, ale reklamacja nie wchodzi w gre - nie ma gwarancji. Do porzedniej wypowiedzi scandisk spod DOS-a jest dokładniejszy przy badaniu powierzchni. A co do utworzenia na nowo partycji, to już to robiłem i jest to samo. Jeszcze raz: Dysk spod XP nie wykazywał błędów. Zrobiłem przeformatowanie po uprzednim ścięciu partycji do jednej na FAT32. Gruntowny scandisk spod DOS-a nic nie wykazał. Ponownie utworzyłem partycje w NTSF, jeszcze raz sformatowałem już w XP i scandisk.....także bez błędów! A pojemność jaka była taka jest zamiast 78.125 GB jest 62..... !?!? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 (edytowane) Dzięki, ale reklamacja nie wchodzi w gre - nie ma gwarancji. Do porzedniej wypowiedzi scandisk spod DOS-a jest dokładniejszy przy badaniu powierzchni. A co do utworzenia na nowo partycji, to już to robiłem i jest to samo. Jeszcze raz: Dysk spod XP nie wykazywał błędów. Zrobiłem przeformatowanie po uprzednim ścięciu partycji do jednej na FAT32. Gruntowny scandisk spod DOS-a nic nie wykazał. Ponownie utworzyłem partycje w NTSF, jeszcze raz sformatowałem już w XP i scandisk.....także bez błędów! A pojemność jaka była taka jest zamiast 78.125 GB jest 62..... !?!? podaj raporcik SMART ? możesz zrobić to łopatologiczne po prostu ręcznie usunąc MBR z tablicą partycji i po sprawie, wszystkie nawet te ukryte przestaną istnieć ale problem może tkwić w tym co każdy program do partycjonowania robi na samym początku czyli zlicza całą przestrzeń sprawdź w BIOS czy się coś nie zmieniło Edytowane 23 Stycznia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...