s0named Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Witam, mam następujący problem : A więc tak, musialem zrobic reset biosu, po resecie moj Palomino 2000+ był wykrywany jako 1.28GHz. Karta muzyczna podpięta pod PCI nie jest wogóle wykrywana. Co zrobić, aby wszystko grało ? Dodam, że moja płyta to Gigabyte 7VT600P-RZ i jeżeli ustawiam FSB na 133MHz komp sie nie odpala, a wcześniej pracował na 142MHz, próbowałem podnieść napiecie o 5%, ale nic to nie dało. Default FSB to 133MHz, a teraz nawet przy 132MHz komp nie wstaje... Moje pamięci to 2x256MB SpecTec i 1x512MB TwinMOS. Komputer czasami sam z siebie się wyłącza, wydajność znacznie spadła i nie można zmienić w BIOSie częstotliwości taktowania pamięci. Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam. PS.Zasilacz to Modecom Fell 300w, ale to raczej nie jego wina ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 podaj dokładnie modele tych 3 kostek pamięci, na jakich taktowaniach chodzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Na 132 nie dziła, bo wtedy taktowanie PCI i AGP masz takie, że możesz coś spalić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inesian Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Na 132 nie dziła, bo wtedy taktowanie PCI i AGP masz takie, że możesz coś spalić... zalezy jeszcze jak sobie z tym radzi plyta, ja mialem na asusie (a7v266-ex) ustawione 143 i nie bylo problemow @s0named a nie masz moze wybierania czestotliwosc procesora w biosie? mialem na wymienionej wyzej plycie z prockiem ath 1600+ (palomino) wybor, w ktorym pokazywalo 1000 i 1400 MHz (po wybraniu predkosci automatycznie ustawialo sie FSB i bylo OK) a moze na plycie trzeba zworki ustawic? jak skladem kiedys kuzynkowi kompa, z durniem na pokladzie, przez przypadek ustawilem fsb na 133 (zworkami wlasnie ) i komp nie wstawal, a po zmianie na 100, to nawet na 130 udalo sie uruchomic (zapewne chodzilo o Volty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DirtZ Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Może faktycznie nie masz agp/pci-e/pci lock'a i jak podnosisz fsb to sie wylacza zeby nie spalic sprzetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 A zworkami nie możesz ustawić fsb?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaGraS Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) Mam Dokladnie taki sam problem hmm chyba chodzi tu o zworke JP1?? bo przy wyciaganiu karty jakas zworka mi wypadła i wlozylem ja pod JP1 i tak samo czyta mi proca jako 1.25 wyciagnac ta zworke?? chcialbym podkresil ze CMOS jest clean bez zworki Edytowane 18 Stycznia 2006 przez zaGraS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Może update biosa :) A tak to dużo chłopaki powiedzieli :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaGraS Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) Nie, watpie zeby to zelazalo od update biosu ;) sadze ze zworki tylko niewiem jak ustawic:P Edytowane 18 Stycznia 2006 przez zaGraS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...