Skocz do zawartości
s0named

Problem Z Fsb ? @ Bios

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam następujący problem :

A więc tak, musialem zrobic reset biosu, po resecie moj Palomino 2000+ był wykrywany jako 1.28GHz. Karta muzyczna podpięta pod PCI nie jest wogóle wykrywana. Co zrobić, aby wszystko grało ?

Dodam, że moja płyta to Gigabyte 7VT600P-RZ i jeżeli ustawiam FSB na 133MHz komp sie nie odpala, a wcześniej pracował na 142MHz, próbowałem podnieść napiecie o 5%, ale nic to nie dało.

Default FSB to 133MHz, a teraz nawet przy 132MHz komp nie wstaje...

Moje pamięci to 2x256MB SpecTec i 1x512MB TwinMOS.

Komputer czasami sam z siebie się wyłącza, wydajność znacznie spadła i nie można zmienić w BIOSie częstotliwości taktowania pamięci.

Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam.

PS.Zasilacz to Modecom Fell 300w, ale to raczej nie jego wina ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 132 nie dziła, bo wtedy taktowanie PCI i AGP masz takie, że możesz coś spalić...

zalezy jeszcze jak sobie z tym radzi plyta, ja mialem na asusie (a7v266-ex) ustawione 143 i nie bylo problemow

@s0named

a nie masz moze wybierania czestotliwosc procesora w biosie?

mialem na wymienionej wyzej plycie z prockiem ath 1600+ (palomino) wybor, w ktorym pokazywalo 1000 i 1400 MHz (po wybraniu predkosci automatycznie ustawialo sie FSB i bylo OK)

a moze na plycie trzeba zworki ustawic? jak skladem kiedys kuzynkowi kompa, z durniem na pokladzie, przez przypadek ustawilem fsb na 133 (zworkami wlasnie ) i komp nie wstawal, a po zmianie na 100, to nawet na 130 udalo sie uruchomic (zapewne chodzilo o Volty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Dokladnie taki sam problem

hmm chyba chodzi tu o zworke JP1??

bo przy wyciaganiu karty jakas zworka mi wypadła

i wlozylem ja pod JP1

i tak samo czyta mi proca jako 1.25

wyciagnac ta zworke??

chcialbym podkresil ze CMOS jest clean bez zworki

Edytowane przez zaGraS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi