Skocz do zawartości
mario

problem z pamięcią?

Rekomendowane odpowiedzi

konfiguracja: płyta MSI KT4V, procek Athlon XP 2000+, pamięć DDR 256 MB(266) Twin Mos, grafa GF 4 Ti 4200 AGPx8, dzwięk SB Live, dysk Seagate Baracuda 30 GB 7200 obr/min, CDROM Asus, nagrywarka Teac

Po złożeniu kompa uruchomił się normalnie, ale po zainstalowaniu systemu zaczął świrować. Zainstalowałem wszystkie sterowniki łącznie z 4in1 (4.45), dx 8.1. Zacząłem od Win ME, potem przeszedłem ma Win XP, ale objawy były takie same, przy pracy z dużymi plikami tj. instalowaniu gier i programów nie może odczytać niektórych plików, gubi pliki, zawiesza się. Próbowałem z różną konfiguracją napędów i HDD, przekładałem na portach IDE, zmieniałem taśmy, obniżałem transfer z UDMA ma PIO. Próbowałem też na innym dysku Quantum 5.1 GB, ale nie dało to żadnych zmian. Słyszałem, że może to być wina pamięci, ale mam Twin Mosa i nie za bardzo mogę w to uwierzyć.

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewny ale może to być wina pamięci, spróbuj zmienić w BIOSIE ustawienia na mniej agresywne. Jeśli masz możliwość to wypróbuj pamięci na innym komputerze i wtedy będziesz miał 100% pewności czy to ich wina. Skoro sprawdzałeś na innym dysku to raczej HDD odpada, winna może być jeszcze płyta główna, jest jeszcze jedna możliwość za wysoka temp. któregoś podzespołu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...