ricarrdo Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zaczne od tego ze jest to moj pierwszy komputer "w nowszej technologii" ktory samodzielnie zlozylem. Konfiguracja przedstawia sie nastepujaco: zasilacz tagan 380w saphire radeon x300 pentium d 820 asus p5wd2 premium 2x512 geil 667mhz ddr2 wszystko zlozylem precyzyjnie z dokladnoscia, wszystkie kable podlaczylem, ale problem pojawil sie z dyskami. na wyjsciach IDE chce podlaczyc Nagrywarke Pioneer dvdrw DVR06d i teac 8x cdrw oraz dysk barracuda seagate 80gb oraz 160gb oba ultra ata na obrotach 7200 na kazdym znajduja sie dane, ale na 160tce jest jedna pusta partycja na ktorej planowalem dokonac instalacji windowsa xp sp2 Eng. Sloty na plycie glownej to jeden niebieski (PRI_IDE) pionowy z boku plyty oraz dwa czerwone poziomo troche nizej (gorny SEC_EIDE oraz dolny PRI_EIDE) - w instrukcji do tych ITE IDE Connectors czyli SEC_EIDE oraz PRI_EIDE jest adnotacja "The connectors do not support ATAPI devices" czyli rozumiem przez to ze nie obsluguje CD-ROMow.uklad slotów wyglada nastepujaco: | = teraz zaczynaja sie schody. Probowalem podlaczac moje urzadzenia IDE na wszystkie sposoby. wlacznie z zostawianiem jednego cdromu i jednego dysku na roznych tasmach z roznymi ustwieniami jumperow do kazdego wyjscia IDE na plycie i sytuacja ma sie nastepująco: jesli podlaczam cokolwiek na wyjsciu niebieskim PRI_IDE: bios widzi dyski lub cdromy ale podczas normalnego ladowania ich nie widzi, nie znajduje jesli podlaczam pod czerwone sloty czyli EIDE: to zaczyna je wykrywac podczas ladowania (chodzi mi o wykrywanie urzadzen ide na samym poczatku) ale bios ich nie widzi jak podlaczam wszystkie urzadzenia, np dyski na jednym slocie a nagrywarke na drugim to zachodzi nastepujace zjawisko: - w zaleznosci od tego co jest podlaczone do jakiego slotu (czy dyski czy cdromy) rzeczy z jednej tasmy wykrywa w biosie z drugiej jako urzadzenia ide podczas ladowania na samym poczatku i odwrotnie i zachodzi dosc konfilktowa zależność: jak widzi dyski w biosie a cdrom wykrywa skan podczas uruchamiania to windows laduje sterowniki wszystkie ale jak przychodzi do instalacji to mowi ze instaler nie odnalazl zadnych dyskow twardych, jesli widzi cdrom w biosie a dyski podczas startu to poprostu nie bootuje plyty i jest Error Loading OS jesli podlacze dysk i cdrom na jednej tasmie na glownym slocie IDE (niebieskim) to widzi i to i to w biosie ale nie widzi urzadzen skaner na samym poczatku sterowniki od windowsa sie instaluja i kiedy ma juz odpalic sie instaler windows to wyskakuje blue screen: z informacja o jakis wirusach (ktorych nie ma na dysku) z kodem bledu 0x0000007B Prosze o pomoc bo już nie wiem co mam robić :( Plyta glownie koncentruje sie na obsludze dyskow Sata (jest chyba z 5 slotow) i nie wiem czy cos trzeba w biosie przestawic czy cos zainstalowac dodam tylko ze nie posiadam stacji dyskietek wiec instalacja driverow z dyskietek odpada. Juz opadaja mi rece :( PROSZE O POMOC z gory dziekuje za wszystkie sugestie i rady Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertg Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Mam takową płytę i niestety podczas instalacji winxp muszę mieć przygotowane trzy dyskietki do Silikona do ITE i do Intela bo tyle kontrolerów ma ta płyta czwarty IDE dyskietki nie wymaga. Podczas instalacji Win trzeba w odpowiednim miejscu wcisnąć F6 aby można te kontrolery zainstalować. "bios widzi dyski lub cdromy ale podczas normalnego ladowania ich nie widzi, nie znajduje" - nie rozumiem "normalne ładowanie" .Jeżeli chodzi o start dysku to ustawia się w Biosie który ma startować jako pierwszy Boot i dwie pierwsze opcje lub ewentualnie podczas startu komputera F8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...