Skocz do zawartości
Azazelus

[tuner Tv] Problem Z Kartą Tv Pixelview Pv-bt878p+ 4c

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że to jest dinozaur, i ,moze nikt już tej karty nie używa ale...

Problem dotyczy zakłóconego sygnału. Podłączyłem gigantyczną antenę (zewnętrzną) i mimo to, karta nie znajduje mi wszystkich kanałów. Odbieram tylko tvp1, tvp3 i tv4. Te które są odbierane są mocno zakłócone, ale nie są to zakłócenia jak przy słabym sygnale, tylko tak jakby sygnał był za mocny... Słychać buczenie i na górze obraz jest poprzesuwany w poziomie (ciężko jest to opisać, ale nie wygląda to tak, jakby przesunięcie anteny miało pomoc).

Myślalem ze to komputer tak sieje, więc podłączyłem pod tę antenę zwykly TV i okazało się że obraz jest jak żyleta (dbierają oczywiście wszystkie dostępne kanały).

Co moze byc powodem takiej sytuacji? Czy winą mogą być sterowniki? Te pobralem ze strony:

http://www.prolink.pl/sterowniki/tm_driver...indows_XP&2000/

System XP.

Pozdr,

Az

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze -sprawdz uziemienie kompa.

Kup tłumik sygnału antenowego najlepiej regulowany (być może ARW tunerka nie wyrabia przy tak silnym sygnale z anteny). B)

Komp jak to komp, stoi sobie na biurku i tyle. Mam go podpiąć jakimś łańcuszkiem do kaloryfera? ;)

Jak dotkne do zewnetrznej czesci wtyczki i kaloryfera, to czuje lekkie mrowienie w palcach ale sygnał się nie poprawia.

Podejrzewam, ze raczej ten tłumik byłby pomocny. Zwłaszcza, że odbior jest taki, jak na TV ze zbyt mocno wysuniętymi antenami. Co pare sekund (np jak pojawiaja sie jakies napisy na ekranie) pojawia się buczenie i wraz z nim pojawiają się na chwilę zakłócenia.

Dziwne tylko, że jak podłącze TV pod ta antene, to sygnal nie jest za mocny i wszystko gra tak jak trzeba.

Pozdr,

Az

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki że tak późno alę już piszę, koniecznie zrób uziemienie kompa (dla jego dobra) zwykłym kabelkiem do kalafiora,

"kopie" jak dotykasz, być może napięcie wchodzi gnazdem antenowym dlatego masz zakłócenia a tłumik sprawdz.

Co do anten powinna być na dachu, tunerki komputerowe mają gorszą czułość od TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dłuższym czasie kontynuuje wątek:

Oddałem poprzednią kartę kumplowi i kupiłem Winfast'a 2000XP Expert.

Soft do tej karty jest beznadziejnie słaby, tak słaby że aż chce mi się płakać.

Skanowanie kanałów i obsługa listy programów jest nie do przyjęcia, ale ja nie o tym...

Miałem nadzieję, że problemy z odbiorem odejdą w niepamięć, ale niestety myliłem się.

Co prawda buczenie już nie występuje, ale w dalszym ciągu występują załamania (zakłócenia) obrazu. I to na wszystkich kanałach.

Tyle, że tym razem zauważyłem ciekawą zależność. Jeśli coś rzeźbię na dysku (kopiuje pliki lub nagrywam obraz z TV) wtedy zakłócenia się nasilają (nie to żeby zaczynał śnieżyć, tylko na ekranie pojawia się co raz więcej poprzecznych zakłóceń).

Wygląda więc na to, że to mój własny komp sieje!

Nie wiem co mam robić w tej sytuacji:( Zmiana anteny nie pomaga, komputer uziemiłem podłączając obudowe kabelkiem do kaloryfera. Czasami jak zaczne ruszać tym kabelkiem to aż iskry przy kalafiorze idą - a tak chyba być nie powinno. Może mi zasilacz świruje??

Proszę, poradźcie co mogę zrobić w zaistniałej sytuacji.

PS

Pod tym linkiem zamieściłem screena z obrazu TV, na którym widać zakłócenia.

Tak na marginesie to nie jest byle jaki screen, całkiem ciekawą klatkę udało mi się uchwycić z dzisiejszego filmu ;)

http://1.blurg.com/i/?01170800017TV11.jpg

Liczę na odzew i pomoc z Waszej strony,

Az

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi