tomekdd Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Jako ze od 2 dni ucze sie C# napisałem w nim prosty kalkulator zeby lepiej zrozumiec ten jezyk :)(oczywiscie jest on jeszcze niedkonczony) Napisałem cos takiego : using System;class Kalkulator{ /* FUNKCJE */ void dodawanie(float a, float b) { float suma; suma = a + b; Console.Write(" Suma liczb {0} + {1} = {2}", a, b, suma); } void odejmowanie(float a , float b) { float roznica; roznica = a - b; Console.Write("Różnica liczb {0} - {1} = {2}", a, b, roznica); } void mnozenie(float a, float b) { float iloczyn; iloczyn = a * b; Console.Write("Iloczyn liczb {0} * {1} = {2}", a, b, iloczyn); } void dzielenie(float a, float b) { float iloraz; iloraz = a / b; Console.Write("Iloraz liczb {0} / {1} = {2}", a, b, iloraz); } void potegowanie(double a, double b) // a - podstawa , b - wykladnik { double potega; potega = a; for (int q = 1; q <= b; q++) { potega *= a; } Console.Write("{0} ^ {1} = {2}", a, b, potega); } /*--------------------------------------------------------------------*/ float liczba1, liczba2; public void Main() { Console.WriteLine("-------------KALKULATOR------------------"); Console.WriteLine("Dostępne dziłania : \n1) Dodawanie,\nOdejmowanie,\nMnożenie,\nDzielenie,\nPotegowanie"); string pobranie; int wybor; Console.WriteLine("Które działanie chcesz wybrac ??"); pobranie = Console.ReadLine(); wybor = Int32.Parse(pobranie); switch (wybor) { case 1: Console.Write(" A : {0}", liczba1); Console.Write(" B : {0}", liczba2); dodawanie(liczba1, liczba2); break; } }}Kiedy chce go skompilowac wyskakuje blad : Error 1 Program 'C:\Documents and Settings\Tomek\Moje dokumenty\Visual Studio 2005 Projekty\C-SHarp\CAPL\CSHarpApl\obj\Debug\CSHarpApl.exe' does not contain a static 'Main' method suitable for an entry point CSHarpAplCo z tym jest zle ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Metoda Main musi byc zadeklarowana w ten sposob: [STAThread]static void Main(string[] args) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekdd Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 nie ma tego błedu co poprzednio ale pojewiły si ejakies błędy podczas wywoływania funkcji(dodawanie).. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 A ja sie pewnie mam domyslic jakie to bledy? Niestety.. szklana kula sie popsula.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghostek Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 (edytowane) Bledy pojawily sie poniewaz w Main nie masz utworzonego zadnego obiektu klasy Kalkulator. Mozesz naprawic to na 2 sposoby: 1) w Main tworzysz obiekt klasy kalkulator i potem wywolujesz metode dodawanie Kalkulator calc = new Kalkulator();calc.dodawanie( liczba1, liczba 2 ); 2) dopisujesz static przed kazda metoda sluzaca do obliczen i w Main mozesz juz normalnie wywolac metode dodawanie( liczba1, liczba2 ); Edytowane 23 Stycznia 2006 przez ghostek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...