Skocz do zawartości
-=drake=-

Obciążenie Nforce2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niewiedziałem gdzie zamieścić to pytanie ponieważ tyczy się chipsetu mojej płyty głównej jakim jest nforce2. Jest dziwna rzecz ponieważ na płycie mam wyjście audio 2 x lan SATA RAID itp. czyli tą najbogatszą wersję. Zrobilem mały test i zaskoczył mnie a mianowicie need for speed most wanted przy dźwięku sterownym przez nforce2 i włączonym internecie którym steruje także nforce2 nfs mw ma pół sekundowe zwieszki i dysk sie doczytuje. Wyłączyłem w biosie NVIDIA LAN oraz ONBOARD AUDIO i jest brak zwieszek ;o żeby nie było włączyłem wszystko i tym razem odłączyłem kable od internetu oraz od dźwięku i tak samo były zwieszki. Czy chipset obsługując większą ilość urządzeń bardziej się "męczy"? Czy jest jakiś inny czynnik wpływający na to ? Pozdrawiam Drake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, niewiedziałem gdzie zamieścić to pytanie ponieważ tyczy się chipsetu mojej płyty głównej jakim jest nforce2. Jest dziwna rzecz ponieważ na płycie mam wyjście audio 2 x lan SATA RAID itp. czyli tą najbogatszą wersję. Zrobilem mały test i zaskoczył mnie a mianowicie need for speed most wanted przy dźwięku sterownym przez nforce2 i włączonym internecie którym steruje także nforce2 nfs mw ma pół sekundowe zwieszki i dysk sie doczytuje. Wyłączyłem w biosie NVIDIA LAN oraz ONBOARD AUDIO i jest brak zwieszek ;o żeby nie było włączyłem wszystko i tym razem odłączyłem kable od internetu oraz od dźwięku i tak samo były zwieszki. Czy chipset obsługując większą ilość urządzeń bardziej się "męczy"? Czy jest jakiś inny czynnik wpływający na to ? Pozdrawiam Drake

raczej procesor się męczy jak musie wykonywać dodatkowe sterowniki

masz 2xLAN, na ukłądach

Realtek RTL8101L 10/100 MBit

Realtek RTL8201BL 10/100 MBit

to ne wina sieci, problem spowodowany jest układem dźwiękowym, starymi nie kompatybilnymi sterownikami nie do obsługi kodeka bo ten jest Realtek ale MCP

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obsluga lana zawsze obciaza proca, komunikacjia i tak nastepuje , jak nie masz dodatkowej dzwiekowki i grales bez dzwieku to nic dziwnego ze gra chodzila szybciej jak go wylaczyles, dodatkowe urzadzenia zawsze obciazaja system ich obsluga takze ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh.... czyli nic nie moge na to poradzić tak ? :]

możesz jedynie wyłączyć jak nie używasz klienta sieci microsoft i udostępnianie plików i drukarek to pracuje cały czas a po co QoS też możesz wyłączyć procesy systemowe dadzą sobie radze, do efektywnej pracy QoS wymaga koordynującego serwera tak tylko ogranicza pasmo, zostaw sam protokół TCP/IP

co do dźwięku to nie pozostaje nic tylko kupić kartę z normalnym procesorem sygnałowym, MPC też niby ma cos takiego, ale szkoda gadać projekt został zaniedbany :cry:

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi