Skocz do zawartości
worry

Problem Z Drugim Dyskiem Twardym

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2 dyski twarde Maxtora 40 Gb i Samsunga 20 GB.

Wszystko działało pieknie, Windows Xp hulał na Maxtorze. Ale po odłączeniu obu i ponownym podłączeniu, jest problem:

BIOS widzi dysk Maxtora i Samsunga, ale Win XP juz tego Samsunga nie widzi. W menedzerze urzadzen jednak Samsung widnieje, ale danych z niego zobaczyc nie mozna.

Mam podłączonego Maxotra jako Pri Master a Samsung jako Pri Slave. Do tego DVD jako sec master i nagrywarka jako sec slave. Wówczas wszystko jest w Windowsie widoczne oprócz tego Samsunga.

Podłączyłem Maxtora jako pri master a Samsunga jako sec master i wtedy Widows widzi oba dyski dobrze, no ale wtedy nie moge podłączyc nagrywarki i DVD.

nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale jak Samsujg jest podłączony jako pri slave (czyli kiedy Windows go nie widzi) wteyd w Biosie koło nazwy sa wykrzykniki (w stylu Samsung!!!!!!!!!!!), a w mendżerze urządzeń ,zamiast nazwy "Samsung" sa krzaczki. Byłbym wdzięczny za pomoc, Pewnie to jakas pie rdoła,ale ja sie juz pogubiłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź taśmę jak by nie pomogło to przestaw zworki w dyskach na C (Cable Select) systemowy podłącz na końcową wtyczkę a Samsunga do środkowej, jak by nie pomogło to podłącz urządzenia w pary DC/DVD + dysk tak aby dysk był Master

PS. niektóre kontrolery/dyski maja problem jak urządzenie zazworkowane na Master jest podleczone na kablu w miejscu Slave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi