Skocz do zawartości
urugan

Jakie napiecie?

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzet moj jest stabilny,nie podkrecany,ale ma od powiedzmy pol roku pewien problem: co jakis czas nie wstaje, to jest po wlaczeniu przycisku on zasilacz zaczyna chodzic i sprzet startuje, po to, by po 4-5 sekundach wylaczyc sie. bywalo ze katowalem biednego kompa zabijajacym wlaczaniem kilkanascie razy pod rzad by sie w koncu uruchomil poprawnie. obecnie kazde przeladowanie,konczy sie wylaczeniem. jestem przekonany ze to napiecie, ktoras z wartosci jest zle ustawiona. pozwole sobie zacytowac moje obecne:

VCORE:1.78V

+3.3V: 3.50V

+5V: 4.87V

+12V: 12.22V

-12V: -7.18V

-5V: 0.38V

+5VSB: 5.54V

VBAT: 3.14V

Zdaje sobie sprawe,ze nie wszystkie te ustawienia moge zmienic(bodajze tylko vcore i cos jeszcze), reszta to jakby informacja o "poborze" mocy i napiecia, ale: zasilacz nowy(350W),kupiony z obudowa po to m.in. by rozwiazac ten problem(nic nie dalo); 4 urzadzenia podlaczone(primary: dysk+dvd), secondary(dysk+cdrw).mam podlaczony dosc duzy osobny wiatrak , na pelnym 3 zylowcu pod plyte glowna , do tego konkretny wiatrak na procku,wiatrak na karcie(malutki,bezposrednio pod karte,dwie zyly) i na chipsecie(2 zyly), nic wiecej. czy naprawde to za duzo?jak mialem kt7 raid bawilem sie z 6 urzadzeniami plus 4-5 wiatrakami i chodzilo pieknie. Pomoze ktos? nie jestem ekspertem od napiecia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie masz czasami w biosie ustawione aby komp się wyłaczal jesli np. rpm wentylatora spadnie poniżej 5000 obr.??

Bo czasami w tym jest problem, ostatnio wezwano mnie bo takie cuda się działy i sie okazalo że wine za to ponosił wentyl super silent z regulacja obrotów i po częsci bios.. W biosie było ustawione aby wyłaczal się komp gdy obroty wentyla spadna < 5000 obr/min a jak wiadomo ten cooler ma regulacje obrotów i przy starcie ma ok. 1500 obr :lol: :lol: Pomogło na poczatek przełaczenie wentyla do gniazda z którego bios nie zczytywał rpm i wejscie do biosu , wyłaczenie tej opcji i teraz działa...

Jest teraz chłodniej , smarowanie zgęstniało i wentyl zwolnił..

Może to jest to??

Resetowałes bios???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaak, to bylo to. dzieki za pomoc!

Tej opcji całkiem nie odłaczaj chyba że masz wentyl z reulacją obrotów. Jesli masz takiego co cały czas zasuwa >5000 rpm, to ustaw w biosie aby właczal się alarm przy 4000 rpm. Ta funkcja jest dośc przydatna i czasami może uratowac CPU i GPU przed spaleniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...