Skocz do zawartości
Gość hydro2

Okularki/kask.....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Nie znalazlem takiego tematu wiec zakladam.Nie wiem tez,czy to dobry dzial do zakladania takie tematu,wiec w razie czego prosze o przekierowanie.Poszukuje okularkow,ktore symuluja swiat gier.Mozna bodajze podlaczac do tego okreslone gry i zamiast patrzyc w monitor to zakladamy okularki i wchodzimy w wirtualna rzeczywistosc.Nie chodzi mi oczywiscie o okularki z filmow sc,ktore symuluja wirtualny swiat i sobie chodzimy z nimi gdzie chcemy,albo o okularki,ktore symuluja obraz taki,ktory wystepuje w specjalnych pomieszczonkach wygladajacych najczesciej jak samochod z duzym ekranikiem i wibracja w np wesolym miasteczku. Urzadzenie, ktore mam na mysli istnieje od czasow tomb raidera 1 i pasuje do niego bodajze tylko kilka gier min. Tomb Raider 1, ale dziwne,ze to nie stalo sie modne,czyzby za droga zabawka?Ma zbyt duze pixele? Jak wogole to wyglada?Nie znalazlem takiego cacka na allegro,wiec chcialbym sie dowiedziec jak to sie nazywa,czy to jeszcze istnieje,a jesli tak to gdzie to kupie.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh,tak mi sie wydaje,ze to to,ale do konca nie wiem bo nigdy tego nie widzialy moje oczeta :) Ale jak to dziala ? :) Ktos ma takie cudenko w domq ? Po czym poznac,ktora gra do tego pasuje

Edytowane przez hydro2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Urzadzonko nr 2 jest znacznie lepsze,ale ta cena :( Do tego,jak sie gra w fppki albo w samochodowki ?? na klawiaturze,czy jak steruje,bo sterowania sama glowa raczej sobie nie wyobrazam w takim NfS'ie.Tak samo nie napisali jak z plynnoscia ?? Czy obraz bardzo zalezy od sprzetu i co by sie np stalo,jakbym mial w grze ustawiona rozdzialke 1024,skoro ekranik ustawia max 800x600 a Xeye nawet 420x340,wiec nawet najmniejsza dzis rozdzialka uzywana w spolczesnych grach jest wieksza niz wyswietlacz,wiec jak by to wygladalo?Nie wiadomo tez,co sie pojawia na monitorze,kiedy sa aktualnie uzywane okularki.Jak ktos zna takie szczegoliki to bylbym wdzieczny za odpowiedzi,gdyz kto wie,czy sobie takiego cudenka na raty nie wezme :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem, wiele osob slyszalo. Jakby to bylo takie swietne to dawno ktos tutaj na forum by juz o tym pisal, malo osob sie tym interesuje. Przeciez to masakra, zakladasz okularki i widzisz wirtualny swiat. Ale widac nie jest takie rewelacyjne, musi miec wiele wad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie dlatego pytam sie o o tamte rzeczy.Te wady,ktore napisali niezbyt do mnie przemawiaja,ale wole sie upewnic,w koncu pieniadze za to to dla mnie bagatela,a urzadzenie by sie chcialo miec wiec moze warto poswiecic troszq grosza dla takiej rozrywki,jak juz mowilem na raty bo inaczej bedzie to niemozliwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na to:

http://www.edimensional.com/

Bezprzewodowe okulary kosztują coś koło 400 zł i z tego co czytałem na różnych forach, efekt jest bardzo zbliżony do tego np. w kinie Imax 3D :) To znaczy jak sie ma duży ekran, to wszystko faktycznie staje się trójwymiarowe i wydaje się, że jest na wyciągnięcie ręki :) Podobno te okulary nie mają broń Boże nic wspólnego z tymi tanimi dołączanymi do starych kart graficznych, na których oczy bolały po minucie grania i efekt był marny... Dodatkowo działają z wszystkimi prawie aplikacjami 3D.

Jedyny problem, to że trzeba mieć monitor o wysokim odśeierzaniu, bo dzieli sie ona na dwa (choć nie dokładnie, mając 120hz na monitorze nie odczuwa się tego 60hz na okularach tylko trochę więcej, przynajmneij tak mi kiedyś jeden koleś, który je posiada, odpisał).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na to:

http://www.edimensional.com/

Bezprzewodowe okulary kosztują coś koło 400 zł i z tego co czytałem na różnych forach, efekt jest bardzo zbliżony do tego np. w kinie Imax 3D :) To znaczy jak sie ma duży ekran, to wszystko faktycznie staje się trójwymiarowe i wydaje się, że jest na wyciągnięcie ręki :) Podobno te okulary nie mają broń Boże nic wspólnego z tymi tanimi dołączanymi do starych kart graficznych, na których oczy bolały po minucie grania i efekt był marny... Dodatkowo działają z wszystkimi prawie aplikacjami 3D.

Jedyny problem, to że trzeba mieć monitor o wysokim odśeierzaniu, bo dzieli sie ona na dwa (choć nie dokładnie, mając 120hz na monitorze nie odczuwa się tego 60hz na okularach tylko trochę więcej, przynajmneij tak mi kiedyś jeden koleś, który je posiada, odpisał).

To wygląda jak okulary migawkowe - miałem takie przy grafie Elsy - nie mógłbym z tym grać na co dzień - w ogóle dla mnie wszelkiego rodzaju hełmy i okulary do gier są albo zbyt drogie i przez to nieopłacalne, albo kiepskie i niewygodne...

Aha - okulary migawkowe nie działają na ekranie LCD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, są migawkowe, ale qrna napisałem przecież, że to co innego niż te stare dołączane do kart! I te akurat działają na LCD, jest napisane na stronie producenta :) Tylko co jak się podłączy do LCD, czy wtedy w ogóle nie ma mrugania w okularach niezależnie od odświerzania monitora?

Najlepiej jakby ktoś przy kasie kupił takie okulary i podzielił się wrażeniami z innymi forumowiczami, nie żebym ja kogoś do czegoś namawiał :lol: Zawsze jakoś ciekawią mnie tego typu nowe wynalazki, a o tych okularach czytałem same pochlebne opinie od właścicieli... Fajnie by się na czymś takim w Far Cry'a grało, albo FEAR :) Nie mówiąc już o wyścigach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi