Skocz do zawartości
MaticompXP

Spire, Zalman, czy Coolermaster?

Jaki Coolerek?  

1. 1. Jaki Coolerek?

• Spire FalconRock II SILENT
      3
    • Spire WhisperRock III
      3
    • Zalman CNPS3100Plus
      6
    • Inny <100zl
      10

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Nazwijmy to, że kontynuuję wątek o Spire ;) Który wiatrak powinienem

wybrać, w progu cenowym 130zł? Zależy mi głównie na cichej pracy (~25dba), oraz żeby to nie ledwoco dmuchało, a faktycznie chłodziło. Nie mam zapędów do overclockingu, więć jakichś dużych wymagań nie mam.Tutaj na forum odradziliście mi wiatraki Spire ze względu na producenta samego wentylatora - FANNER COOLING SOLUTIONS, i tym samym moje plany kupienia Spire FalconRock II SILENT poszly "w bloto" - tak więc stawiam pytanie do wszystkich uzytkownikow, co powinienem kupic?

- Spire FalconRock II SILENT

- Spire WhisperRock III

- Zalman CNPS3100

- Zalman CNPS3100Plus

a może jakiś inny ThermalTake, coolermaster lub jeszcze inny? Podobał mi się Voldano 7+, ale cena 150zł jest dla mnie za wysoka - chciałbym utrzymać próg 100zł, ew 130 dla Zalmana, który jest u mnie sprawdzony. Może jednak ten FalconRock nie jest taki zły jak go malują? Opinie na pccooler są pozytywne, ale opinie to są bardzo różne, a tam na razie była tylko jedna. Proszę o pomoc, jestem raczej początkującym w tej dziedzinie, i jest to pierwszy wybór coolerka który dokonujnę sam - zawsze miałem to co dali w sklepie... A teraz jednack chciałbym wybrać coś dobrego i cichego .

Z góry dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko i wyłącznie Zalman 6000Cu. Chłodzi wydajnie mojego athlonaXP1.7 na najniższych obrotach (1400rpm = 20db == 52*C). W obudowie (codegen aluminium) nie mam żadnego dodatkowego chłodzenia. Do tego Barracuda IV i komp może spokojnie pracować w pokoju, w którym śpię. Słyszę jedynie wentylator w zasilaczu i na grafice.

za 130zł tego zalmana nie kupisz (ale za 150 już tak). CNPS3100 jest IMHO zbyt słaby żeby w trybie silent chłodzić mocniejsze procesory, a w trybie normal to Zalman wcale cichy nie jest.

Nie wiem jak się sprawuje to nowe cudo Spire, ale ja bym się na to nie zdecydował. W swoim życiu miałem kilka różnych coolerków Spire i to był koszmar. Powietrze uderzające w żeberka radiatora wydaje bardzo nieprzyjemny wysoki przeraźliwy pisk, którego nie da się wygłuszyć w żaden sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WC może to i dobra sprawa, ale dopiero gdy powstaną zestawy do montażu wewnątrz obudowy za rozsądną cenę. Obecnie zabawa ze stosem rurek i zbiornikiem wody, stojącym obok blaszaka w przypadku gdy w domu mam dwa małe psiaki nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WC może to i dobra sprawa, ale dopiero gdy powstaną zestawy do montażu wewnątrz obudowy za rozsądną cenę. Obecnie zabawa ze stosem rurek i zbiornikiem wody, stojącym obok blaszaka w przypadku gdy w domu mam dwa małe psiaki nie ma sensu.

Kto ci naopowiadal glupot ze musi byc zbiornik obok ? i stosy roorek ? 8O

Poogladaj galerie i poczytaj posty na temat WC , no chyba ze myslisz o tym goownie z CPC ? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed--> mowisz, że chłodzenie wodne można umieścić wewnątrz zamkniętej obudowy? Żadnych zbiorników/wiader z wodą pod biurkiem? Możesz mi dać linka/cenę takiego zestawu?

Zobacz galerie reeda, on ma ladnie zrobione. To wszystko zalerzy od wielkosci obudowy do MIDI ciezko jest pomiescic wszystko przedewszystkim chlodnice, ale do Big towera to juz wszystko wejdzie. A Reed nie mowi, o gotowym wc tylko takim zlorzonym samemu :). Ale jak chcesz to na stronie Dicotech maja gotowe zestawy wc i na 4maxie tez :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera, fajny ten zalman cnps6000cu, tylko czemu nikt mi nie powiedzial ze sam radiator waży pół KILO ?! Przecież jak ja postawie kompa na biurku, to już go nie wypada ruszać, bo mi jeszcze pół mobo urwie przy przenoszeniu od ciężaru.... troche przegieli ... - a jak to sie sprawdza w praktyce? Faktycznie unieruchamia komputer?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

on ma byc CICHY a nie WYDAJNY, juz o tym pisalem. Mnie nie interesuje ani overclocking, ani jakies extreme-cooling, chce miec po prostu cisze... A w tym zalmanowi ufam - poza tym, na potrzeby czegostam moge mu kopnac obroty na max. I biore 6000Cu, koniec kropka. Dzieki za rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błąd, błąd i jeszcze raz błąd! TYLKO NIE ZALMAN!

Serio mówię, że jak nie zależy Ci na super chłodzeniu, a wyłącznie na ciszy to po prostu wyrzucasz pieniądze w błoto!

Po cholere Ci Zalman za 130zł? Co to, może TITAN D5TB za 30zł, równie wydajny, a jak chcesz ciszę, to możesz kupić regulator obrotów za 20zł, albo po prostu cichy wentylator za 10-15zł i będziesz miał wystarczające chłodzenie za mniej niż 1/3 ceny tego Zalmana! Po cholere przepłacać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za późno to napisałeś, bo już złożyłem zamówienie - ale nie na zalmana, będzie taki wiatrak jaki będą mieli na stanie za ~30 zł, pewnie jakiś jamicon sie trafi - kupie sobie potem najwyzej FANMATE i cichszy wentylator, a na poczatek niech bedzie. NIE CHCE MI SIE wyciszac reszty kompa, a sam wiatrak na procku to nie wsyzstko. Koniec tematu, bedzie to co bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja Ci powiem ze najcichszy jest Igloo 2310 GlacialTech - wiem bo mam i jest jednak cichszy od Titana - u mnie chlodzi starego Durona 600 narazie ale wkrotce zobacze jak mi schlodzi Athlona XP 1700 Thoroughbred (0,13 um) :)

tego praktycznie w ogole nie slychac poza tym solidnie wykonany i z fabrycznie naniesiona pasta termoprzewodzaca :)

a tu masz ranking Chipa:) jest o jedne punkt gorszy od Titana ale za to najcichszy ze wszystkich testowanych coolerow:)

http://topten.chip.pl/topten_39995.html

zwroc uwage na coolery Jamicona - maja taki super cichy model

JM - 710B a najwydajniejszy model 790 .

www.jamicon.pl

a co do Spire to te 2 ktore wymieniles maja miedziana wkladke i wygladaja bardzo solidnie, parametry sa b.dobre jak na ten poziom halasu a cena tez kusi:) tyle ze nie wiadomo jak to sie ma w praktyce :/ jak znajde test na necie to zapodam linka:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi