thermalfake Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Mam nie mały problem do zgryzienia. Otóż kupiłem Linksysa wag354g z modemem adsl do rozdzielenia neo 512. Całą konfigurację zrobiłem po kolei - ustawiłem typ połączenia pppoa, vci ->0, vpi->35 - wpisałem użytkownika i hasło - wyłączyłem dhcp i przypisałem statyczne ip'ki na każdym kompie 192.168.1.2,192.168.1.3 z bramką i dns'em tego routerka (192.168.1.1) oraz maską 255.255.255.0 - włączyłem nat i rip oraz sprzętowy firewall I to tyle co do konfiguracji. Wszystko działa dobrze na kompie z końcówką IP kompa 2 (na nik była instalowana płytka z softem do urządzenia). Na kolejnym kompie router nie odpowia na pingi, tylko sieć jest dostępna a netu jak nie ma tak nie ma. Z pierwszego kompa w webowym menu testując pingi od routera także nie widzi 192.168.1.3. Dodam także że na trójce mam karte audigy z portem 1394 która także widziana jest jako karta sieciowa ale ją wyłączyłem. NIe wiem co robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 (edytowane) na kompie xxx.xxx.1.3 sprawdz maskarade DNSy wpisz neo daj screena z ipconfig /all Edytowane 28 Stycznia 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Sęk w tym że absolutnie nie mogę się dobić do routera spod 192.168.1.3, zmieniałem maskaradę i dns na tepsowe ale nic z tego. Wykluczam też walnięty kabel cat5. Poza tym sieć chodzi mi okropnie powoli, a komputery są w bliskiej odległości od siebie. Umieszczam scrreny z konfiguracji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 a sieciowki przypadkiem na 100Mbps czy 10 Mbps? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 sorka nie do tego topicu dalem odpowiedz odpisze potem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 obie sieciówki działają w trybie autonegocjacji ale zawsze jest 100Mbps chociaż obie karty są gigabitowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 A moze firewall na tym kompie nie przepuszcza ruchu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 1 zrob reset routera 2 LAN zostaw ( na razie ) na DHCP 3 konfig na PC tez DHCP 4 neo: VPI na 0 i VCI na 35 PPPoA VcMux moze tez byc PPPoE LLC konto haslo zobacz czy pojdzie jak tak to potem recznie sobie zrob maskarade jak nie to pisz ( sieciowki ustaw recznie na 100 fullduplex ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 o co chodzi z tą maskaradą jak nie pójdzie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 zrobiles jak napisalem? i co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 właśnie wróciłem do domku bo znajomy poprosił mnie o skonfigurowanie neo ze sprzetem asmaxa ar-804 na zwykłym kablu i wifi do laptopa i świetnie mu wszystko śmiga, jak zrobie to dam znać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...