sinuss Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Mam duzy problem: (z monitorem 15' Hyundai DeluxScan 5870) Nie wiem czego to jest przyczytna, ale pewnego dnia podczas codziennej pracy na komputerze monitor mi sie wylaczyl ( jest to o tyle dziwne iz, lampka kontrolna swieci na zielono, a kineskop jest czarny). Zrestartowalem komputer, nic sie nie zmienilo. Jedyna rzecza jak przyszla mi do glowy bylo - odlaczenie zasiania od monitora. O dziwo, przynioslo to skutki - tyle, ze krotko trwale. Gdy wylacze komputer na noc, w tym monitor, od rana moge pracowac na nim okolo 2 godzin ( bez wylaczania sie kieneskopu) . Po okolo 2h kineskop siada, kabel zasilajacy odlaczam na 10 min i moge znowu pracowac okolo 15 min i tak na okraglo... W momencie wylaczenia sie kineskopu, zauwazalny jest na nim maly blysk. Po tym uslyszec mozna tykanie wewnatrz obudowy, oraz systematyczne 'blyski-proby-wlaczenia' sie monitora. Bycmoze jest to wina zbytniego naelektryzowania sie monitora, uwazam tak, poniewaz po odlaczeniu zasilania slychac glosniej niz zwyczajnie 'przeskakiwanie' ladunkow. Jest to dosc stary monitor ( 8 lat), nie wiem czy naprawa jest juz oplacalna, ktos sie orientuje ile moze to mnie wyniesc ( moge na nia przeznaczyc max 50 zl , lub ok 300 zl na nowy np. ten z allegro z linka nizej ) Prosze o pilna pomoc ;) BTW. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83728437 Czy zakup tego moniotora jest oplacalny? Co o nim sadzicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Hmmm. Faktycznie ciekawy problem. Niestety trudno coś powiedzieć, bez obejrzenia monitora z bliska. Faktycznie wygląda to tak jakby się coś w monitorze przegrzewało i jakby jakiś czujnik to wyłączał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinuss Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Przeczytalem twojego posta w innym topicu o rozmagnesowaniu. Sprobowalem i.... ? Efekt taki sam jak przy dluzszej pracy , monitor sie wylacza w momencie klikniecia w menu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Trudno dokładnie zdiagnozować uszkodzenie w ten sposób. Trzeba by rozebrać i pomierzyć miernikiem, żeby podać dokładną przyczynę tego zjawiska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekservice Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Witam. Jak chcesz możesz rozebrać monita i dobrze oczyścić. Jak to nie przyniesie efektu monit do naprawy (Pada prawdopodobnie czujnik prądu kineskopu) stąd próby ponownego załączenia. Sprawdz czy jak ustawisz jaskrawość na min też się wyłącza. B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snachmsm Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 (edytowane) hehe tez miałem ten monitor ponad 8 lat :), rowny tydzien temu sie przesiadłem na nowy :D, u mnie był podobny problem tylko ze potrafił zaskoczyć w wiekszości wypadków. Tak wiec przeprosiłem odkurzacz i po dokładym odkurzeniu i poprawieniu włochata szczotka chodził i chodzi lodzio miodzio :lol2: Edytowane 3 Lutego 2006 przez snachmsm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...