Skocz do zawartości
rudzin

Win2k Server & Win2k3 Sever , 40 Komputerów, 2 Switche...

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, nie jestem w tych tematach bardzo zielony, ale nie jestem też mistrzem świata :-) Pomóżcie :-) Otóż, wyobraźcie sobie nastepujaca sytuacje...w jednej sali jest switch i 20 komputerów pod kontrolą servera na Win2k (kontroler domeny + wyjście do netu przez niego), w drugiej sali identyczna sytuacja, tyle że jest server na Windowsie 2003..mamy więc dwie różne domeny, 2 przełącziki, około 40 komputerów (po 20 w obu salach) + 2 drukarki sieciowe (po jednej w każdej sali) a na dodatek kilka komputerów jest podłączonych "luźno" do netu, tzn. prosto z rutera, z tego rutera takze jest podciagniety net do obydwu serwerow (te pojedyncze komputery nie loguja sie do domeny, sa to

'wolni strzelcy" , wolnostojace desktopy bez podlaczenia do sieci LAN). I teraz ja mam taki plan, tylko nie wiem czy zadziała (nie wiem czy nie zbyt ambitny jak dla mnie:-), doradźcie...połączyć oba switche w obu salach, zrobić tylko jednego kontrolera domeny (server plikow, server drukarek, kontroler active directory itd. w jednym) tego na Windowsie 2003 (i tym samym jedną domenę) + podłączyć tych wolnych strzelców także do domeny, żeby net był dostarczany do nich przez server win2k3 a nie bezposrednio z ruterka (ograniczenie samowolki co tu duzo pisac). Co powinienem wiedzieć przy takiej operacji? Czy migracja domen z Win2k do Win2003 (+ drukarki sieciowej) to bardzo trudne zadanie? (dodam ze na kompach klientow w obu salach sa windowsy xp).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi