Skocz do zawartości
sebasw

Różnica Wydajności Fat32 Vs Ntfs, Na Starym Kompie

Rekomendowane odpowiedzi

W nowych PC ten problem oczywiście nie istnieje, bo mają szybkie dyski itp.

Jednak mam teraz na tapecie starszego notebooka, z prockiem 400MHz i dyskiem 4200 obr./min.

pracujacego pod winXP.

Podczas reinstalla rozważam zmianę systemu plików na NTFS z fat32.

Powiedzcie mi, bo już nie pamiętam tamtych czasów.... czy różnica w wydajność systemu na ntfs będzie odczuwalna w stosunku do fat32 ?

słowem, czy ntfs będzie odczuwalnie wolniej działać (przegrywanie plików, oglądanie filmów, praca w edytorach) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno odczuwalna bedzie strata miejsca na MFT (12% patycji standardowo), bo w FAT32 tablica plików jest dużo mniejsza miz w NTFS.

Co za tym idzie każda operacja na pliku wymaga zapisu lub odczytu większej ilości danych niż w przypadku FAT. Z tego punktu widzenia można by uznac że NTFS będzie chodził wolniej, aczkolwiek nie wiem czy nie ma tam jakichś operacji mających na celu przyspieszenie działania w porównaniu z FATem.

Myślę jednak, że różnice bedą niewielkie... XP i tak obsługuje buforowanie zapisu, co pozwala efektywnie wykorzystywać dostęp do dysku

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowych PC ten problem oczywiście nie istnieje, bo mają szybkie dyski itp.

Jednak mam teraz na tapecie starszego notebooka, z prockiem 400MHz i dyskiem 4200 obr./min.

pracujacego pod winXP.

Podczas reinstalla rozważam zmianę systemu plików na NTFS z fat32.

Powiedzcie mi, bo już nie pamiętam tamtych czasów.... czy różnica w wydajność systemu na ntfs będzie odczuwalna w stosunku do fat32 ?

słowem, czy ntfs będzie odczuwalnie wolniej działać (przegrywanie plików, oglądanie filmów, praca w edytorach) ?

W Twoim przypadku lepszy bedzie FAT32. A nawet jak zastosujesz NTFS to duzo nie stracisz ze wspomnianej wydajnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi