sebasw Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 W nowych PC ten problem oczywiście nie istnieje, bo mają szybkie dyski itp. Jednak mam teraz na tapecie starszego notebooka, z prockiem 400MHz i dyskiem 4200 obr./min. pracujacego pod winXP. Podczas reinstalla rozważam zmianę systemu plików na NTFS z fat32. Powiedzcie mi, bo już nie pamiętam tamtych czasów.... czy różnica w wydajność systemu na ntfs będzie odczuwalna w stosunku do fat32 ? słowem, czy ntfs będzie odczuwalnie wolniej działać (przegrywanie plików, oglądanie filmów, praca w edytorach) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) napewno odczuwalna bedzie strata miejsca na MFT (12% patycji standardowo), bo w FAT32 tablica plików jest dużo mniejsza miz w NTFS. Co za tym idzie każda operacja na pliku wymaga zapisu lub odczytu większej ilości danych niż w przypadku FAT. Z tego punktu widzenia można by uznac że NTFS będzie chodził wolniej, aczkolwiek nie wiem czy nie ma tam jakichś operacji mających na celu przyspieszenie działania w porównaniu z FATem. Myślę jednak, że różnice bedą niewielkie... XP i tak obsługuje buforowanie zapisu, co pozwala efektywnie wykorzystywać dostęp do dysku Edytowane 30 Stycznia 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Czyli można śmiało przesiąść się na NTFS ? o co chodzi z MTF - sorka, nie znam skróta ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stuku Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) Systemy plików - porównanie i omówienie - mam nadzieje że ten tekst ułatwi Ci dokonanie wyboru :) Edytowane 30 Stycznia 2006 przez Stuku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 W nowych PC ten problem oczywiście nie istnieje, bo mają szybkie dyski itp. Jednak mam teraz na tapecie starszego notebooka, z prockiem 400MHz i dyskiem 4200 obr./min. pracujacego pod winXP. Podczas reinstalla rozważam zmianę systemu plików na NTFS z fat32. Powiedzcie mi, bo już nie pamiętam tamtych czasów.... czy różnica w wydajność systemu na ntfs będzie odczuwalna w stosunku do fat32 ? słowem, czy ntfs będzie odczuwalnie wolniej działać (przegrywanie plików, oglądanie filmów, praca w edytorach) ? W Twoim przypadku lepszy bedzie FAT32. A nawet jak zastosujesz NTFS to duzo nie stracisz ze wspomnianej wydajnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Rzuciłem jednak NTFS, głównie dla bezpieczeństwa danych, pisze dużo tekstów i chcę mieć większą pewność, że w razie awarii systemu, dysk zachowa chociaż szczątkowe dane. System chodzi nawet żwawo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...