Skocz do zawartości
siwyyy

Chłodzenie Mojej Budy...

Rekomendowane odpowiedzi

Mój sprzęt w sygnaturce, doszedł dziś gigabyte 9550, na radiatorku który podgrzewa atmosfere w mojej budzie...

Wentyli w budzie brak i myślę to zmienić...

Z przodu brak możliwości zastosowania :sad: z tyłu dwa miejsca pod wentylki 80mm.

Co polecacie taniego i jeden wystarczy czy dwa :unsure:

Procek mam na boxie, nie kręce go więc wystarcza... tylko hałasuje a mi chodzi o cisze (zakup tego gigabyta)

Czy jak podepne ten wentyl od proca pod 7V to nic mu nie będzie... bo ten wentyl to 70mm a takie cichutkie i wydajne ciężko dostać.

Do obudowy zastanawiam się nad tym http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82450513 czy są one ciche(niesłyszalne) czy może cuś innego w podobnej cenie.

I jak rozwiązać problem tego głośnego wiatraka od proca, bez wymiany radiatora...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uzywalem tego modelu ,ktory pokazujesz na aukcji. Moge jednak pochlebnie wypowiedziec sie na temat tego modelu http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82450508. Jego czujnik sprawuje sie b.dobrze. Nie przesadza z obrotami. Ostatnio zamontowalem taki u dziewczyny w zasilaczu i na radiatorze. Ten z zasilacza po calym dniu dokreca sie do 1900 obrotow ale jest nie slyszalny. Natomiast na radiatorze kreci sie max 1400 a chlodzi dobrze.

Jesli chodzi o wiatrak na twoim boxowym collerze. To puszczenie go na 7V napewno spowoduje wzrost temp. Kwestia jak teraz sie one ksztaltuja.

Co do wiatrakow w budzie. Jesli mowisz ze nie masz mozliwosci zamontowania wiatraka z przodu to przynajmniej zamontuj taki z boku budy zeby wpychal zimnie powietrze. Z tylu budy napewno cieple powietrze wyciaga Ci zasilacza, czyli mysle ze jeden dodatkowy powinien wystarczyc. Jesli uznasz ze to za malo mozesz dac 2 na tyl budy i 2 na bok budy.

To tyle :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi